Zastupitelské posty bude mít i Trojkoalice tvořená Stranou zelených, KDU-ČSL a STAN, obsadí osm křesel (11,22 pct.). Po osmi zastupitelích bude mít i ODS (10,97 pct.) a ČSSD (10,43 pct.). KSČM (5,91 pct.) a Česká pirátská strana (5,31 pct.) obsadí každá po čtyřech křeslech. ČTK to zjistila z portálu www.volby.cz.

Ještě v noci začali lidé z vedení vládních stran mluvit o možnosti sestavit v Praze koalici ve stejném formátu, který nyní funguje na vládní úrovni. V metropoli by to znamenalo spojení ANO, ČSSD a Trojkoalice, které by dohromady daly těsnou většinu 33 hlasů.

Pokud by se tyto strany skutečně domluvily, mohly by Praze vládnoucí TOP 09 poslat do opozičních lavic. Naopak TOP 09 by na většinu nestačilo ani spojenectví s Trojkoalicí a ODS, nebo s ČSSD. Museli by ke spolupráci přizvat i Českou pirátskou stranu.

Podle informací ČTK se kolem sobotní půlnoci už sešlo vedení ANO s ČSSD. Dojednávala se také schůzka ANO se zástupci Trojkoalice.

Propadlo hnutí Pro Prahu

V hlavním městě se letos do boje o magistrát přihlásil rekordní počet politických subjektů. Kandidátky podalo 31 politických stran a sdružení a Pražané volili 65 zastupitelů v jednom obvodu. Volební komisaři sečetli hlasy v 1104 okrscích v celkem 57 městských částech.

Za největší volební propad je možné označit výsledek nového hnutí Pro Prahu, do jehož čela se postavil Zbyněk Passer, bratr developera Radima Passera. Hnutí neuspělo ani přes masivní reklamní kampaň.

V roce 2010 se do zastupitelstva dostaly čtyři strany - TOP 09, ODS, ČSSD a KSČM. Lídr vítězné TOP 09 Zdeněk Tůma se ale primátorem nestal, na koalici se tehdy dohodly ODS a ČSSD. Po rozbrojích ji nahradila koalice ODS s TOP 09. Nakonec na pražském magistrátu vedl Tomáš Hudeček jednobarevnou radu TOP 09 s podporou ČSSD.

K volbám v Praze letos přišlo 37,72 procenta voličů, před čtyřmi lety to bylo 44,43 procenta.