Velkým favoritem nynějších voleb zůstává ANO (1,02:1), podle bookmakerů však pravděpodobně získá méně než 27 procent hlasů (1,2:1). Šance ostatních parlamentních stran na vítězství jsou výrazně nižší, ČSSD a KSČM mají kurzy kolem 20:1, ostatní přes 100:1. Bookmakeři čevají, že do Sněmovny se podobně jako před čtyřmi lety dostane sedm a více stran (1,1:1).

Na výsledky sněmovních voleb se dá sázet od loňského prosince, i když tehdy byla nabídka v porovnání s nynější výrazně omezená. Tipsport zatím přijal sázky za 38 milionů korun, Fortuna za 17 milionů a Chance za pět milionů korun. Souhrnný podíl těchto firem na domácím trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent.

Netradiční předvolební debata Deníku: s politiky na cestě autobusem.
Zelené volí častěji ženy, Piráty zase muži. Větší strany cílí na všechny

Ostatní společnosti absolutní hodnotu nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkový objem sázek o několik milionů překonal 60 milionů korun. Jen za poslední tři týdny se zhruba zdvojnásobil. Podle odhadů sázkových kanceláří by se celková hodnota mohla vyšplhat nad 100 milionů korun.

"Největší zájem sázkařů čekáme v posledním týdnu, takže náš původní předpoklad 20 milionů korun bude jednoznačně překonán. V sázkách na celkové vítězství stále dominuje ANO, hned za ním sázkaři tipují vítězství KSČM. Třetí v řadě už je Tomio Okamura," sdělil mluvčí Fortuny Petr Šrain. Okamurova SPD má podle něj v řadách sázkařů nejodvážnější fanoušky. Jeden z nich vsadil na vítězství SPD 50.000 korun v kurzu 100:1. V případě úspěchu by vyhrál pět milionů.

Na Piráty 450 tisíc korun

Na vítězství ANO sázejí nejčastěji také klienti Tipsportu. Podle mluvčího společnosti Václava Sochora jsou v poslední době v oblibě také Piráti. Jeden ze sázkařů dal na to, že překročí potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, dohromady 450 tisíc korun za kurz 1,2:1.

"Přitom ještě na jaře se zdálo, že šance Pirátů na sněmovní křesla jsou minimální. Další zajímavostí je přes 700.000 korun přijatých na vítězství KSČM. S ohledem na skutečnost, že tato strana po roce 1989 žádné volby nevyhrála, je to celkem zajímavé," doplnil Sochor.

Předseda úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Vojtěch Weis.
U politiků nedohlížíme na férovost, ale na transparentnost, říká předseda úřadu

V Chanci sází na vítězství ANO zhruba třetina tipérů, na třech tiketech dokonce za 200.000 korun. "S velkým odstupem následují sázky na vítězství KSČM, dále na to, že se Piráti do Sněmovny dostanou a Realisté naopak nedostanou," dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Nejzajímavější duel: TOP 09 vs. KDU-ČSL

Populární jsou mezi sázkaři duely, ve kterých proti sobě stojí podobně jako třeba v kolektivních sportech dvě soutěžící strany. Nejdramatičtější souboj bookmakeři očekávají mezi TOP 09 a KDU-ČSL, poměrně vyrovnané podle nich budou také duely ODS - SPD nebo TOP 09 - Piráti.

Ve Fortuně se dá navíc sázet na splnění předvolebních slibů do konce roku 2021. Největším favoritem v kurzu 3:1 je povinná výuka angličtiny od 1. třídy, kterou slibují Rrealisté. Na to, že bude snížena DPH na pivo, což slibuje více stran, se dá sázet za 4:1. Slib ODS, že znovu povolí kouření v restauracích, má kurz 8:1.

Naopak předvolební slib KSČM, že Česko vystoupí z NATO, bookmakeři ohodnotili vysokým kurzem 75:1. U všech zmíněných sázkových kanceláří bude možné sázet i v průběhu voleb, až do definitivního sečtení všech hlasů.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají příští pátek a sobotu.

Kurzy na volby do Poslanecké sněmovny u Tipsportu a Fortuny:

Sázky na volby 2017.Zdroj: ČTK

Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš.
Andrej Babiš: Ve vládě nebudeme s komunisty, Okamurou, ani s Kalouskem