Naplněné jsou dvě noclehárny na Vackově a v Michli s celkem 184 místy. Lidé mohou využívat také možnost bezplatného přespání na lodi Hermes. „Ze úterý na středu bylo z kapacity 250 míst v noclehárně na lodi Hermes ještě 80 volných lůžek," uvedla vedoucí Oddělení služeb pro osoby bez přístřeší CSSP Ludmila Tomešová.

Otevřená byla přes noc i dvě denní centra. V Tusarově ulici má kapacitu 100 míst a v Pernerově ulici 30 míst. V noci na středu jejich služeb využilo asi padesát lidí.

Pražská záchranná služba v úterý převezla do nemocnic 11 podchlazených lidí. Byli mezi nimi i lidé bez přístřeší, ale netýkalo se to jen jich, řekla mluvčí záchranky Jiřina Ernestová. Žádné úmrtí, které by mohlo souviset s podchlazením při současných mrazech, záchranáři v posledních dnech ale nezaznamenali.

Postaráno je i osoby silně podnapilé, nebezpečné či lidi, kteří mají vši nebo blech. Už od minulé zimy jsou sváženy do nízkoprahového nočního centra v ulici U Bulhara poblíž hlavního nádraží.

Více než čtyři tisíce bezdomovců

Lidí bez domova žije v Praze podle odhadů více než 4000. Na zimních opatřeních opatřeních na pomoc lidem bez domova spolupracují Armáda spásy, organizace Naděje, Arcidiecézní charita Praha a CSSP, které zároveň jednotlivé služby koordinuje.

Minulou zimu fungovaly v Praze čtyři noclehárny s 400 lůžky, kromě Michle a Vackova ještě ve Vysočanech a Hostivaři. Pro tuto zimu se ale pronájem dalších dvou s majiteli nepodařilo dohodnout. Poskytly přes 35 tisíc noclehů a magistrát za ubytování a další služby pro bezdomovce zaplatil zhruba 10,8 milionu korun.

Podle odhadů odborníků žije v Praze 4000 až 4500 lidí bez domova, 80 procent z nich jsou muži. Jen necelá třetina bezdomovců má v Praze trvalé bydliště, každý desátý je cizinec, nejčastěji ze Slovenska. Celoroční ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli psům, se kterými do center nesmějí, nebo alkoholu, který v nich je zakázaný.

Čtěte také: Noclehárny pro bezdomovce v Praze jsou plné, mohou i na loď