„Dohodli jsme se na prvních krocích, které povedou k vyzvednutí ostatků z Ďáblického hřbitova. V následujících týdnech chceme shromažďovat další potřebné informace o hromadném hrobu. V řádu měsíců se pak pokusíme dostat souhlas Národního památkového ústavu k exhumaci v lokalitě, která je kulturní památkou,“ sdělila po setkání představitelů Prahy se Zdenou Mašínovou mladší Milena Johnová (Praha sobě), radní pro sociální témata a pohřebnictví.

Podle předsedy zastupitelů koaličního uskupení Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila koriguje touto dohodou politická reprezentace města předchozí odmítnutí ze strany magistrátních úředníků. „Tato dohoda by ale měla odstartovat komplexní řešení nedůstojného přebývání ostatků téměř dvou stovek politických vězňů na Ďáblickém hřbitově, a samozřejmě nejen tam. Do tohoto komplexního řešení se ale bude muset zapojit stát. Vzorem v uctivém přístupu k obětem diktatury je pro mě Polsko,“ zdůraznil Pospíšil.

Ďáblický hřbitov.
Praha projedná s Mašínovou exhumaci její matky. Sejdou se i odborníci

Hledání ostatků Zdeny Mašínové bude mít na starosti tým odborníků a podle koaličních politiků budou pracovat s maximálním respektem ke všem ostatním ostatkům, které v hromadném hrobě objeví. A zároveň se také pokusí o jejich identifikaci. „Je to pro mě ohromný den a zážitek. Jsem šťastná, že jsem se toho dožila a děkuji všem, kteří se o tuto záležitost mé rodiny zajímají,“ řekla po schůzce na magistrátu Zdena Mašinová mladší, podle které bude její matka v případě úspěšné identifikace důstojně pohřbena v rodinné hrobce v obci Rošany.  

Zdena Mašínová starší
Po studiích na ČVUT se provdala za majora Josefa Mašína. Po okupaci ji věznili nacisté, propustili ji až po smrti manžela v roce 1942. V roce 1953 ji komunisté zatkli za odbojovou činnost jejích synů Josefa a Ctirada a odsoudili ji za velezradu. Zemřela v roce 1956 v táboře nucených prací v Pardubicích a pohřbena byla v šachtovém hrobě v Praze-Ďáblicích. V roce 1991 byla rehabilitována a obdržela Řád TGM za zásluhy o rozvoj demokracie.