VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

5.2.2016
SDÍLEJ:

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.Foto: DENÍK/Jiří Macek

V pondělí polévku uvaří šéfkuchař Patrik Šándor z restaurace Umami Sushi, který připraví thajskou polévku Tom Yum. V úterý uvaří Zbyněk Ženíšek, zástupce šéfkuchaře pražského TOP hotelu, zelňačku. Středa bude v režii šéfkuchaře Hotelu Panorama - Miloš Rozkošný nabídne bramboračku.

Topinamburový krém připraví ve čtvrtek šéfkuchař Radisson Blu Alcron Roman Paulus. Závěr obstará páteční polévka šéfkuchaře Hotelu Marriott Jana Wiesner, který nabídne mrkvovou polévku s koriandrem.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze. Na snímku šéfkuchař Roman Paulus.

„Naše akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky putuje naší obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci hlavně mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy," uvedla Vesna Petržílková z Ergo Aktivu.

Na správnou nutriční hodnotu a složení jednotlivých polévek bude dohlížet dietoložka Kateřina Cajthamlová, tváří Smrště se staly herečky Linda Rybová a Kateřina Winterová.

„Z Polívkové smršti se stává fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem a dobrým skutkem. Každý může pomoci tak, že přijde, koupí si polévku, na stánku si může koupit i tašku s příběhy klientů nebo pošlete DMS za 30 korun ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. V podzimní Polívkové smršti činil výtěžek 100 tisíc korun, za celý rok Ergo aktiv z polévek vytěžil pro potřebné 400 tisíc korun," dodala Vesna Petržílková.

Recepty pro vás

Thajská kuřecí polévka Tom YumCitrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5 cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar (500 ml) a kokosové mléko (300 ml) a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu (1 ks), limetové listy (3 - 4 ks ), oloupaný a nakrájený zázvor (100 g), jednu čili papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky, pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit. Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť v hrnci (3 - 5 min). Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Staročeská zelňačka z uzených žeberUvaříme žebra do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Připravíme si cibulová základ, zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky, orestujeme, zalijeme vývarem z uzených žeber. Zvlášť v hrnci svaříme divoké koření, slejeme přes cedník do polévky, zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky. Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Bramboračka se žampióny a majoránkouBrambory, mrkev, celer, petržel očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle do růžova. Zasypeme hladkou moukou a mícháme, aby se nespálila. Ihned poté vlijeme několik naběraček vývaru ze zeleniny do hrnce s cibulí, opět mícháme. Chvilku povaříme a přidáme zbylý vývar i s pokrájenou zeleninou. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, sladkou papriku a vaříme. Žampióny nakrájíme na tenké plátky a orestujeme do zlaté barvy na oleji, poté přidáme do polévky. Nakonec otrháme lístky z čerstvé majoránky, nasekáme nahrubo a vsypeme do polévky. Nakonec polévku dochutíme dle libosti. Polévky by měla mít krásně nahnědlou barvu a vonět po koření. Alergeny: lepek, celer.

Topinamburový krémIngredience: 0,5 kg cibule, 2 kg topinambur, 0,3 kg brambor, 0,5 kg másla, 5 l kuřecího vývaru, 1,5 l čerstvé smetany, menší svazek tymiánu, sůl, pepř. Postup: Očištěné topinambury přerájíme na menší kousky a na másle společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník Podáváme s ragů, které si připravíme z uvařených topinambur, chřestu a sherry rajčátek.

Mrkvová polévka s koriandremIngredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 brambora, 1 petržel, 7 mrkví, 1 kousek čerstvého zázvoru, chili paprička, 1 lžíce čerstvého koriandru. Postup: Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Čtěte také: Polívková smršť vyhrála Cenu Fóra dárců

Autor: Jiří Macek

5.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek poskytl 13. července v Praze rozhovor Deníku
10

Šimon Pánek: Svobodu a prosperitu nemáme navždy. Bojím se o ně

Ministerstvo zahraničních věcí. Ilustrační foto.

Ministerstvo znovu vyhlásilo konkurz na ředitele Českých center

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Sobotka bude bilancovat s ministrem kultury Hermanem

Premiér Bohuslav Sobotka bude příští týden pokračovat v bilančních schůzkách, na kterých hodnotí splněné závazky z programového prohlášení vlády. Po úvodním jednání s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou ho ve středu čeká v Národní knihovně setkání s ministrem kultury Danielem Hermanem.

Senát: kožešinové farmy zmizí do ledna 2019

Senát schválil zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019 beze změn. Období pro jejich likvidaci neprodloužil, nezvýšil ani výši kompenzace chovatelům, jak to část senátorů požadovala. Zákaz má přinést novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou dnes Senát přijal po dvouhodinové debatě. Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik hledá partnera pro úpravy tváře okolí stanic metra D

Praha – Maximalizace využití potenciálu rozvoje území navazujícího na stanice prvního provozního úseku budoucí trasy metra D. Poněkud krkolomně je pojmenován cíl vymyslet a připravit co nejlepší podobu nejbližšího okolí stanic budovaných v rámci první etapy výstavby budoucí nové linky metra – a následně plány také společně uskutečnit. K naplnění ve čtvrtek udělal pražský dopravní podnik konkrétní krok. Na základě čerstvého usnesení pražských radních vyhlásil soutěž na výběr strategického partnera do budoucího společného podniku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení