VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

5.2.2016
SDÍLEJ:

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.Foto: DENÍK/Jiří Macek

V pondělí polévku uvaří šéfkuchař Patrik Šándor z restaurace Umami Sushi, který připraví thajskou polévku Tom Yum. V úterý uvaří Zbyněk Ženíšek, zástupce šéfkuchaře pražského TOP hotelu, zelňačku. Středa bude v režii šéfkuchaře Hotelu Panorama - Miloš Rozkošný nabídne bramboračku.

Topinamburový krém připraví ve čtvrtek šéfkuchař Radisson Blu Alcron Roman Paulus. Závěr obstará páteční polévka šéfkuchaře Hotelu Marriott Jana Wiesner, který nabídne mrkvovou polévku s koriandrem.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze. Na snímku šéfkuchař Roman Paulus.

„Naše akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky putuje naší obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci hlavně mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy," uvedla Vesna Petržílková z Ergo Aktivu.

Na správnou nutriční hodnotu a složení jednotlivých polévek bude dohlížet dietoložka Kateřina Cajthamlová, tváří Smrště se staly herečky Linda Rybová a Kateřina Winterová.

„Z Polívkové smršti se stává fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem a dobrým skutkem. Každý může pomoci tak, že přijde, koupí si polévku, na stánku si může koupit i tašku s příběhy klientů nebo pošlete DMS za 30 korun ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. V podzimní Polívkové smršti činil výtěžek 100 tisíc korun, za celý rok Ergo aktiv z polévek vytěžil pro potřebné 400 tisíc korun," dodala Vesna Petržílková.

Recepty pro vás

Thajská kuřecí polévka Tom YumCitrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5 cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar (500 ml) a kokosové mléko (300 ml) a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu (1 ks), limetové listy (3 - 4 ks ), oloupaný a nakrájený zázvor (100 g), jednu čili papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky, pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit. Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť v hrnci (3 - 5 min). Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Staročeská zelňačka z uzených žeberUvaříme žebra do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Připravíme si cibulová základ, zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky, orestujeme, zalijeme vývarem z uzených žeber. Zvlášť v hrnci svaříme divoké koření, slejeme přes cedník do polévky, zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky. Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Bramboračka se žampióny a majoránkouBrambory, mrkev, celer, petržel očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle do růžova. Zasypeme hladkou moukou a mícháme, aby se nespálila. Ihned poté vlijeme několik naběraček vývaru ze zeleniny do hrnce s cibulí, opět mícháme. Chvilku povaříme a přidáme zbylý vývar i s pokrájenou zeleninou. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, sladkou papriku a vaříme. Žampióny nakrájíme na tenké plátky a orestujeme do zlaté barvy na oleji, poté přidáme do polévky. Nakonec otrháme lístky z čerstvé majoránky, nasekáme nahrubo a vsypeme do polévky. Nakonec polévku dochutíme dle libosti. Polévky by měla mít krásně nahnědlou barvu a vonět po koření. Alergeny: lepek, celer.

Topinamburový krémIngredience: 0,5 kg cibule, 2 kg topinambur, 0,3 kg brambor, 0,5 kg másla, 5 l kuřecího vývaru, 1,5 l čerstvé smetany, menší svazek tymiánu, sůl, pepř. Postup: Očištěné topinambury přerájíme na menší kousky a na másle společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník Podáváme s ragů, které si připravíme z uvařených topinambur, chřestu a sherry rajčátek.

Mrkvová polévka s koriandremIngredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 brambora, 1 petržel, 7 mrkví, 1 kousek čerstvého zázvoru, chili paprička, 1 lžíce čerstvého koriandru. Postup: Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Čtěte také: Polívková smršť vyhrála Cenu Fóra dárců

Autor: Jiří Macek

5.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hasiči. Ilustrační foto.

Praha dá na provoz jednotek dobrovolných hasičů 105 milionů

Osvětlení v Praze. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

ÚOHS zakázal platnost smlouvy na provoz veřejného osvětlení, Praha se odvolá

AKTUALIZOVÁNO

ÚOHS zrušil tendr pražského dopravního podniku na úklid metra

Brno, Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr pražského dopravního podniku (DPP) na úklid metra. Veřejná zakázka za zhruba 600 milionů korun byla podle úřadu vypsána netransparentně. Rozhodnutí je pravomocné, jak vyplývá z webu úřadu. Dopravní podnik se proti verdiktu úřadu neodvolal. Podle mluvčí DPP Anety Řehkové chce podnik řízení opakovat.

Může stávka řidičů ochromit spojení Prahy s okolím?

Praha – Dojedou za týden do Prahy lidé, kteří míří do zaměstnání, do škol nebo třeba k lékaři? A podaří se odcestovat Pražanům mířícím ven z metropole? Může to být problém. Na čtvrtek 6. dubna vyhlásilo předsednictvo Odborového svazu dopravy stávku řidičů linkových autobusů. Celostátní a celodenní.

Developeři letos v Praze prodají zhruba 6500 bytů

Praha - Developeři letos v Praze plánují prodat 6500 až 6600 nových bytů. V porovnání s loňským rokem to znamená stagnaci nebo mírný pokles. Ceny by se mohly zvýšit o pět až deset procent. Vyplývá to z odpovědí developerů, které oslovila. Nejvíce, zhruba 1400 bytů, chce prodat Central Group. Podle generálního sekretáře Asociace realitních kanceláří Jana Borůvky by bylo k uspokojení poptávky potřeba prodat o několik tisíc bytů více.

Údržba trati pro tramvaje ovlivní i provoz autobusů

Praha – V úseku Hradčanská–Prašný most nepojedou v noci na pátek tramvaje. Údržba trati si vyžádá obousměrné přesušení provozu, které začíná 50 minut po půlnoci a skončit má 20 minut před pátou ranní. Bude se to týkat tří linek, jejichž trasy budou odkloněny přes zastávku Pražský hrad.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies