VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jste opuštěný gurmán? Zkuste Singles MňamBus

Praha - Heslo „Nejezte a nepijte blbě" guru českých gastronautů Pavel Maurer rozšířil o výzvu „Nežijte blbě". A kdo má rád dobré jídlo, milou společnost a sklenku kvalitního vína, si na život věru nestýská.

15.1.2014
SDÍLEJ:

Gastronaut Pavel Maurer (vpravo) a šéfkuchař 
Tomáš Kalina včera v hotelu Yasmin v centru Prahy symbolicky zahájili V. ročník Grand Restaurant Festivalu. Foto: Deník/Martin Divíšek

Proto Pavel a Monika Maurerovi nejen vydávají průvodce nejlepšími tuzemskými restauracemi a v létě pořádají v areálu Pražského hradu Prague Food Festival, ale už pátým rokem zvou všechny gurmány na zimní Grand Restaurant Festival. Jeho letošní ročník odstartuje 15. ledna a potrvá do 28. února.

Každý 
z přihlášených účastníků během festivalu ochutná menu špičkových 83 českých 
a moravských restaurací ve
30 městech. Zatímco v roce 2010 šéfkuchaři z patnácti pražských podniků připravili 7000 degustací, loni jich bylo 
30 585 a do prestižní akce se zapojilo 101 podniků.

„Je zajímavé sledovat, které restaurace jsou při spuštění internetových objednávek vyprodány jako první, ale i to, jak mezi sebou soutěží jednotliví kuchaři a vymýšlejí další vylepšení svých kreací, aby právě jejich kuchyně byla co nejžádanější," říká Monika Maurerová.

Půvab kulinářského festivalu spočívá v tom, že ochutnávkové menu restaurací z Maurerova seznamu si mohou lidé objednat za příznivé ceny, jeden chod za 250, tři za 600 korun. Start akce obstaral mistr kuchařského umění z hotelu Yasmin Tomáš Kalina. Nabídl chobotnici s mořskou vodou 
a řasami, bizona se smrži a marinované fíky s levandulí.

Kvalitní menu nejen v Praze

„Velkou radost máme z toho, že zatímco před pěti lety jsme skutečně špičkovou kuchyni mohli najít jen 
v Praze, nyní stejně kvalitní 
a nápadité menu předkládají 
v Brně, Liberci, Ostravě či dalších městech," s potěšením konstatuje Pavel Maurer. Restaurace, které jsou do festivalové nabídky zařazeny, se navíc snaží hostům ukázat, že vysoká gastronomie je nejen jídlo, ale i dokonalý personál 
a celková atmosféra.

Letošní ročník láká na několik novinek, například festivalový Tajný MňamBus 
a hlavně na Singles MňamBus. „Lidé, kteří nežijí v páru nebo jejich partnera až tolik nezajímá, co má na talíři, mohou poznat nové přátele a strávit den s někým, koho baví dobré jídlo a pití," líčí obohacení gurmánského putování manažerka Dominika Vrkotová. 

Autor: Kateřina Perknerová

15.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pěstujeme olivy

Re-use. Ilustrační foto.

Co je pro někoho stará veteš, jinému poslouží. Zaklínadlo zní: Re-Use

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

Praha - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Ztraceným lidem v lesích pomohou záchranné tabulky

Praha - Body záchrany. Tak se jmenují destičky se speciálním kódem, s jehož pomocí hasiči či záchranáři lehce lokalizují člověka v nouzi. V pražských lesích jich nově přibylo 29.

Pusťte nás na ně, volají Piráti na svém vězeňském autobuse

Piráti dnes vyrazili do volební kampaně s “vězeňským autobusem“, který zvnějšku poukazuje na kauzy jejich politických protivníků. Autobus doplní pouť jejich solární pirátské lodi. Piráti s ním chtějí navštívit všechna okresní města, oznámil jejich volební manažer Štěpán Štrébl.

Pokračování problémů s divokými prasaty zatím nic nenasvědčuje

Praha – Pokud by si Praha nevěděla rady, mohla by najít poučení u zlínského hejtmana Jiřího Čunka. Tule větu, která se týkala divokých prasat, zaslechl Deníku v metru v souvislosti s opatřeními proti šíření afrického moru prasat mezi divočáky právě na Zlínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení