Čtenář (jeho jméno redakce zná) upřesnil, že šarvátka se odehrála v ulici U Vysočanského pivovaru v blízkosti tamní mateřské školky. To ostatně potvrdil i sám zastupitel Paclík a také kancelář ředitele Městské policie hlavního města Prahy.

„Pan Paclík zřejmě spěchal, neměl kde zaparkovat, a tak jednoduše nechal své auto na trávníku. Když se k autu vrátil, už tam stál také místní strážník okrskář a na přestupek ho upozornil," vylíčil čtenář redakci.

„Začali se přít o to, zda vůbec jde o přestupek a zda má následovat udělení pokuty, když v tom pan Paclík zvýšil hlas s tím, že se ničeho nedopustil, že pokutu platit nebude, protože je zastupitel Prahy 9 a hrozil strážníkovi podáním stížnosti," nastínil čtenář verzi příběhu, která se vesměs shoduje s oficiálním hlášením dotčeného strážníka pro nadřízené orgány. „Když po něm chtěl strážník občanský průkaz, poměrně arogantně ho odbyl opět s upozorněním na svou politickou funkci v zastupitelstvu a s dovětkem, že má nějakou trávu u pr… a že by se spíš radnice měla postarat o zvýšení počtu parkovacích míst u školky. Pak nasedl do auta a odjel," doplnil čtenář.

Místo rozdávání pokut mají pracovat

Zastupitel Prahy 9 a kandidát za ČSSD do Poslanecké sněmovny Leoš Paclík připouští, že na trávníku před mateřskou školkou skutečně své auto v inkriminovaný den odstavil. Odmítá ale jakoukoliv „politickou" aroganci ze své strany. „Neuvědomil jsem si, že stojím na trávě. Jen vím, že jsem chtěl nechat co možná největší prostor v ulici, kde jsem stál. Už si přesně nepamatuji, jak se celý incident odehrál, protože jsem živnostník a mám trochu jiné starosti. Rozhodně jsem však nikomu nevyhrožoval," komentoval událost Leoš Paclík. Nezapírá ale, že když viděl u svého zaparkovaného vozu strážníka, byl nemile překvapen.

„Moje dcera šla poprvé do školky," zdůvodnil politik zřejmě stresovou situaci s tím, že má dlouhodobě výhrady k fungování městské policie. „Praha ji bohatě a dle mého názoru nesmyslně dotuje. Můj razantní postoj plyne i z nedávného dění v této organizaci. Přístup strážníků by měl být poněkud chápavější. I my daňoví poplatníci musíme chápat, na co že mají ta vznášedla, či Hummery, za jejichž pořizovací cenu by se dala například zrekonstruovat řada dětských hřišť," uvedl dále Paclík. „Více než rozdávání pozdravů za stěrače aut bych přivítal aktivnější roli strážníků v boji se zločinem, v čemž se mnou jistě souhlasí řada obyvatel hlavního města," dodal zastupitel Prahy 9.

Na kobereček?

I přes toto vysvětlení však zůstává sporným, zda se Leoš Paclík zachoval uvážlivě. Takovou otázku si klade i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který se prý nešťastným incidentem začal zabývat. „Pokud by se ta záležitost udála tak, jak byla vylíčena obyvatelem Prahy 9, pak bych považoval za nepřijatelné, aby jakýkoliv člen ČSSD byť jen slovně napadal obecního policistu, který koná svou práci," vzkázal Pražskému deníku Bohuslav Sobotka. Zastupitele Paclíka prý požádal o nápravu i veřejnou a osobní omluvu strážníkovi.

Příslušný výbor na radnici v Praze 9 se prý věcí zabývá a prý již kontaktoval vedení městské policie. Podle pracovnice sekretariátu ředitele pražských strážníků Ireny Seifertové byl ředitel Eduard Šustera o případu informován. „Strážník z Obvodního ředitelství Městské policie Prahy 9 skutečně v inkriminovaný den odhalil v ulici U Vysočanského pivovaru přestupek u vozidla, které bylo zaparkováno v rozporu se zákonem," konstatovala stručně Irena Seifertová. Připustila rovněž, že následovalo řešení přestupku, důrazně ale odmítla prozradit totožnost řidiče.

„Totožnost řidiče totiž v žádném případě není při řešení přestupku rozhodující, stejně tak jako působení přestupce v jakékoliv politické straně, či dokonce v orgánech místní samosprávy," dodala Irena Seifertová z kanceláře šéfa pražské městské policie.