VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jižní chutě a vůně nabízí další úžasný festival

Praha – Rizoto s hovězím morkem, paella s mořskými plody, čočka s chorizem a iberskou krkovicí, grilované hovězí kousky se salsou, tortilla s karamelem a grilovaným banánem.

24.9.2012
SDÍLEJ:

Šéfkuchař pražské restaurace El Centro Oskar Caceres s festivalovou nabídkou: španělskou paellou s mořskými plody.Foto: Deník/Jiří Macek

To je jen stručné lákadlo na gastronomický festival, který právě startuje. V celkem 21 restauracích, kde se festival uskuteční, budou šéfkuchaři nabízet speciality italské, španělské a latinskoamerické kuchyně. Ten festival se jmenuje Gastronomico, začíná právě dnes a potrvá do 14. října.

Za jeho pořadatelství stojí již známá společnost Alakarte.cz, přes jejíž rezervační systém se lze na festival dostat. Ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek vysvětluje, jak se oproti loňskému prvnímu ročníku festivalu jeho letošní pokračování změnilo: „Vloni to byly především speciality španělské a latinskoamerické kuchyně, letos jsme dali větší prostor kuchyni italské, která je nám všem poměrně blízká, leč mnohé její podoby nám jsou stále ukryty," říká Pavel Suchánek.

Oslovení šéfkuchaři shodně tvrdí, že zmíněné kuchyně jsou typické svoji rozmanitostí chutí i vůní, řadou specialit, základem je kombinace tradičních receptur a jednoduché přípravy.

Steven Trumpfheller, majitel a šéfkuchař pražské restaurace U Emy Destinnové říká, že pro menu čerpal inspiraci od své babičky: „Babička pocházela z Itálie a byla to ona, kdo mne ke kulinařině dovedl. Moje menu je tak trochu poklona pro ni," říká Trumpfheller, který jako hlavní chod nabízí lákavě a trochu zahaleně znějící: restované capon kuře piccta s houbami shittake a šťávou z citronu, másla a kaparů podávané s rozmarýnovými bramborami a zeleným chřestem.

Restaurace si mohly zvolit, zda tříchodové menu skládající se z předkrmu, hlavního chodu a dezertu nabídnou za 290, či 390 korun. „Většina restaurací zvolila dražší variantu. Jsem přesvědčen, že vyšší cena zvýrazňuje kulturu zážitku," podotkl Pavel Suchánek.

Festivalové restaurace: Praha – Bibita Nuova, El Centro, Green house, La Bottega di Finesta, La Grotta, la Vida, Osteria ai Galli, U Emy Destinové. Boulevard Brno, Feleicita Brandýs nad Labem, Il Mercato Brno, La Fonduta Liberec, La Vida Ostrava, Pata Negra Ostrava, Tapas Bar El Cid Plzeň, Rialto Brno, Starý dům Černošice.

Španělská kuchyně

První pražskou restaurací specializující se na španělskou kuchyni byla po revoluci podle všeho El Centro poblíž Karlova mostu u Kampy. Vévodí ji manželé – Čech a Quatemalka. Jmenují se Radek Neruda a Norma Lam de Neruda. Restauraci otevřeli před 14 lety. „Dva tři roky si nás pletli lidé s mexickou a požadovali třeba burritos, což jsme nedělali," říká Radek Neruda. Do jeho restaurace chodí různorodí návštěvníci. Zajímavé je, že šéfkuchař i kuchař jsou Španělé. „Když otevřou v kuchyni okno do ulice, stává se, že se s nimi na kus řeči zastaví Španělé," usmívá se spolumajitel restaurace. Jeho manželka, se kterou žiji 18 let a mají spolu tři děti, tvrdí, že česky neumí moc mluvit. Opak je ale pravdou, paní Norma mluví česky velice dobře, čímž si u zákazníků získává mnoho plusových „bodů". V rámci festivalu Gastronomico nabízejí v restauraci jako hlavní chod klasiku – španělskou paellu s mořskými plody, kuřecím a králičím masem. Nerudovi myslí i do budoucna. Navázali spolupráci s anglo-americkou univerzitou a uvažují o zřízení tapas baru. Mimochodem Nerudovi, Čecha a Quatemalka se seznámili na studiích v Londýně. Radek Neruda seznámení komentuje stručně: „Zasedla mi místo ve škole. Jak se ukázalo později, sedla si na správné místo."

Autor: Jiří Macek

24.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklostezka. Ilustrační foto.

Nová cyklostezka spojí Prahu s letištěm i krajem

Stanice metra Malostranská.
AKTUALIZOVÁNO

Vytékající voda uzavřela stanici metra Malostranská

Staronový šéf České televize: Natočíme velký dětský seriál

Navázat na úspěchy Arabely, Pana Tau nebo kultovních Návštěvníků by chtěl Petr Dvořák, který bude šéfovat veřejnoprávní stanici až do roku 2023.

Zoo Praha si připisuje další chovatelský úspěch. Orlí pár se stará o trojčata

Praha - Zoo Praha se může pochlubit dalším významným chovatelským úspěchem. V současné době se zde daří odchovávat na hnízdě pod rodiči tři mláďata orla východního. Je to vůbec poprvé, kdy je známo, že se tento druh orlů chovaných v lidské péči stará o trojčata. Návštěvníci mohou mláďata s rodiči vidět ve voliéře ve spodní části zoo.

OBRAZEM: Před sídlem ČEZ protestovali demonstranti v plavkách a v bazénku

Praha - Demonstranti v plavkách protestovali 27. dubna v Praze před sídlem energetické společnosti ČEZ proti prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady. Dozorčí rada ČEZ má rozhodnout o případném prodeji elektrárny společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače.

AUTOMIX.CZ

Jak snížit spotřebu auta? Není to složité, těmto mýtům ale nevěřte

Spotřeba je dlouhodobě jednou z nejsledovanějších vlastností automobilů. Řidiči jí dokonce často podřizují svůj jízdní styl, volbu pneumatik, ale i výběr vozu jako takového. Ale opravdu víte, jak jezdit co nejúsporněji?

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies