Chutnalo vám letošní Svatomartinské víno? Jak ho hodnotíte?

Letošní Svatomartinské víno, je svěží, takové šťavnaté. Jsou to příjemná osvěžující vína s pěknou aromatikou, strašně hezky voní.

Vydařilo se i středočeským vinařům?

Letošní rok přeci jen nebyl až tak příznivý. Ve středních Čechách začal sběr hroznů pozdě, a tak ze všech vinařů nakonec poslala své Svatomartinské jen Kutná Hora. Ale poslali pěkné víno. Právě v Jezuitské koleji v Kutné Hoře se v sobotu 16. listopadu uskuteční oslava Svatomartinských vín.

Říká se, že Svatomartinské víno odhalí, jaký bude daný ročník. Jak se vám tedy zdá ten letošní?

Já bych ho přirovnal k ročníku 2010. Tehdy se čekalo, že to až tak dobrý ročník nebude, ale vína, která dozrála s jemnou kyselinou, tak sice nebyla k pití okamžitě, ale když vyzrála, tak se ročník 2010 ukázal jako pěkný. Letos by to mohlo být i o něco lepší, protože těch kyselin není tolik. Konec září a počátek října byl příjemný, takže réva ještě stihla dozrát a sklízela se o něco později. Víno je aromatické, domnívám se, že tento ročník bude minimálně dobrý.

Důležitá pro verdikt je tedy kyselinka…

Většinou kyselinka trochu povznáší, pozvedává ve víně aroma. Zatím jsem se nesetkal s vínem, kde by ta kyselinka byla nepříjemná. Jsou šťavnatější a ideální právě k pečené huse, aby mastnota dobře vsákla. Ale jinak jsem byl překvapen, že letošní Svatomartinská vína jsou skutečně velmi příjemná.

Svatomartinské víno lidem chutná

Co říkáte na rozvoj svatomartinské tradice? Začala být velmi populární.

Svatomartinská tradice je z dlouhodobého pohledu velice mladá. Tradice se v Čechách znovuobnovují a co se za devět let podařilo, kdy značku získal Vinařský fond, je neuvěřitelné. Předtím se všichni těšili na třetí čtvrtek v listopadu na beaujolais a teď se každý těší na 11 hodin 11. listopadu, aby ochutnal naše mladá Svatomartinská vína. Je to fenomén. Nevzpomínám si, že by se některá tradice nebo něco podobného za pár let tak rozvinulo. Před devíti lety to bylo pár vín a teď se nabídka dostala přes dva miliony lahví Svatomartinského vína za rok, což je neuvěřitelné. Je vidět, že lidé k Svatomartinskému vínu cestu nacházejí a že jim skutečně chutná.

Kam se svatomartinská tradice ještě může rozvíjet? Je reálné, že by si ho oblíbili i v zahraničí?

Vím o tom, že naše Svatomartinská vína popíjejí třeba v Bratislavě. Ale možná je dobré, když některé tradice zůstanou tady u nás. Zase těch vín nevyprodukujeme tolik, abychom měli problém, jako mají v beaujolais, aby to víno vůbec prodali. Je to nová moderní tradice, je naše a zaplať pánbůh, že se tady tak uchytila.

Jaký vůbec byl letošní rok na českých vinicích?

Pro české vinaře zase až tak skvělý nebyl…pozdní nástup jara, v době, kdy réva odkvetla a mělo začít pršet, tak pršet přestalo a začalo být teplo, a když měla réva dozrávat, tak zase začalo pršet… Rok vylepšila až druhá polovina září a říjen. Trošičku se to dohnalo, ovšem s tím, že se sklízelo o dva až tři týdny později. Doufejme, že i přes to jarní zpoždění a negativní vlivy v průběhu roku, se vinaři mohou těšit na krásná vína.

V jaké je české vinařství obecně kondici? Co vinařům nejvíce chybí?

Ideální je, když se vydaří počasí a je dobrý ročník. V letech 2000, 2003 1997, 1999, to byly ročníky, kdy se víno vydařilo a bylo skutečně vynikající. Počasí sice neovlivníme, jediné, co bych rádi, kdyby nás legislativa až tolik nesvazovala, to by bylo asi to nejlepší, co by nám prospělo. Bylo by také dobré, kdyby se nejrůznější dotace vkládaly více do vinařství, zvláště s ohledem na to, že konzumace stoupá a investuje se do něčeho, co tady ještě dlouho zůstane.