Osmdesátiletý Jiří Brady prošel Terezínem i Osvětimí. Po skončení druhé světové války emigroval do Kanady, kde pomáhal československým emigrantům. Tento pátek měl být vyznamenán řádem T. G. Masaryka.

Brady nebyl na seznamu vyznamenaných 

Poté, co se však jeho synovec Herman, který je ministrem kultury, sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, Hrad vydal vyjádření, že Brady nikdy na žádném seznamu vyznamenaných nebyl.

„Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze. Málokdo si ocenění za celoživotní odvahu i práci zaslouží tolik jako právě pan Brady," reagovala na celou věc Krnáčová.

Praha uděluje klíč už několik let 

„Je zvláštní, že jsou lidé oceněni až po tom, co se jim něco stane. Chování paní primátorky ale chápu, když na to má kompetence. Jestliže prošel někdo několik kol nominací na vyznamenání, neměl by do toho prezident dál zasahovat. On je pouze vykonavatelem celé věci. Navíc státní vyznamenání, která se udělují 28. října, rozhodně nemají být předmětem politického vyjadřování," uvedl Petr Dolínek (ČSSD).

Už několik let Praha uděluje klíč od obce pražské. Od bývalého pražského primátora Pavla Béma ho obdržel například Bill Gates. Symbolicky si ho také mezi sebou předávají fotbalisté Slavie a Sparty, podle toho, kdo z nich zrovna vyhraje derby.

Čtěte také: Brady by státní vyznamenání od Zemana už nepřijal, řekl Herman