Naštěstí se nepotvrdily obavy, že hned v souvislosti s příjezdem očekávaných dvou tisícovek srbských fandů by Praha mohla zažít pořádný rachot. A nakonec se ukázalo, že hosté si k nám přijeli nejen pro radost z vítězství, ale i z poměrně jednoznačného vývoje zápasu.

Srbští fanoušci. Ilustrační foto.
Praha očekává návštěvu Srbů. Dvou tisícovek

Hlídali i psi a koně

Aby zabránili možným střetům příslušníků obou táborů, policie nejprve pustila ze stadionu domácí příznivce – a teprve po zklidnění situace mohli vyrazit do ulic i Srbové. Policisté ale měli jasno: po závěrečném hvizdu bezpečností opatření zdaleka nekončí a tahle noc bude dlouhá… Nebylo totiž pochyb o tom, že mnozí z diváků zamíří od stadionu do restaurací. I ve vzdálenějších místech tak bylo možno vidět nejen příslušníky antikonfliktních týmů, ale i policisty se psy a na koních. „Rozchody fanoušků probíhají v klidu, policie jejich pohyb v metropoli monitoruje,“ sdělila Zoulová Deníku dvě hodiny před půlnocí.

Třebaže podobně jako při jiných utkáních platil přísný zákaz vnášet pyrotechniku na stadion a předem byly ohlášeny důkladné kontroly, s ohnivými i kouřovými efekty návštěvníci letenských ochozů pozlobili důkladně i během utkání. Ve druhém poločase zaměstnali i hasiče, který za hostující brankou musel hasit světlici – a jen malou chvíli nato to ve fotbalové aréně vypadalo málem jako při silvestrovských oslavách: zápach z rachejtlí byl všudypřítomný, a dokonce se nad trávníkem rozprostřel bílý oblak.

Viktoria Žižkov vs. Baník Ostrava
Fanoušci dotlačili Baník k výhře na Žižkově

Jedenáct zraněných

Velmi smolné bylo pro policisty dopoledne. U krčského sídliště bourala tři služební auta vyjíždějící k nasazení v rámci fotbalového opatření od Policejní akademie ČR na Lhotce, kde sídlí i speciální pořádková jednotka pražské policie.

V ulici Zálesí se před křižovatkou se Štúrovou hodinu před polednem střetly tři policejní vozy (včetně dodávky určené k převozu těžkooděnců a takzvaného antona sloužícího k transportu osob zajištěných na místě větších akcí) a dvě civilní osobní auta. Zranění utrpělo 11 lidí, z toho deset policistů. Vesměs šlo o pohmožděniny lehčího rázu. Záchranáři nicméně rozváželi k ošetření v nemocnicích devět pacientů, z toho osm v policejních uniformách.

Zápas Zbrojovka Brno - Sparta Praha.
Utkání Zbrojovky se Spartou sledoval i vrtulník. Fanoušci však byli klidní

V podezření je porucha

Okolnosti srážky aut jedoucích za sebou zůstávají v šetření nehodářů dopravní policie. Jan Daněk z pražského policejního ředitelství uvedl, že předmětem dalšího vyšetřování zůstává i míra zavinění.

„Dopravní policisté si na místo události přizvali znalce, který pracuje hned s několika verzemi. Jednou z nich je i možná technická závada na služebním vozidle policie,“ uvedl Daněk. Jedním dechem ujistil, že samotné fotbalové opatření takováto nepříjemná událost nemůže nijak ovlivnit.