Konkrétně se jedná o zvýšení daně z nemovitosti, kterou chtějí zelení zvýšit o jeden bod na koeficient dvě. Proti tomu se postavila část zastupitelského klubu ANO, nejhlasitějším kritikem je zastupitel Patrik Nacher. „Celý život se projevuji jako liberální ekonom, který by daně spíše snižoval, a některé dokonce rušil. Toto je mimochodem jedna z nich," uvedl.

Hnutí si kvůli tomu včera vyžádalo, aby strany odložily jednání o možné koalici na příští týden. Rozhodnuto by mělo být v pondělí, kdy se sejde zastupitelský klub ANO. Na úterý je naplánováno další koaliční jednání, kde by se měly začít řešit personální otázky.

ANO pravděpodobně požadavky Trojkoalice schválí. Pokud ne, pro zelené by to byl problém. „Naše nabídka pro odblokování současné patové situace je založena na přijetí všech pěti bodů naráz," uvedl předseda pražských zelených Ondřej Mirovský.

Pět programových bodů ke schválení

Trojkoalice a zejména Strana zelených požadují po svých potenciálních koaličních partnerech schválení pěti programových bodů. Jedná se o odkup sociálního centra Klinika městem, vytvoření mapy městské infrastruktury, spolupráci na přestavbě nákladového nádraží Žižkov na kulturně vzdělávací centrum, určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru a zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti o jeden bod.

Základní sazba daně z nemovitosti se násobí jednak základním koeficientem, který je určen podle počtu obyvatel a Praha ho má nejvyšší, a místním koeficientem, který si může každé město určit samo. Metropole ho má nastaven na nejnižší možnou hodnotu, tedy jedna.

Sociální demokracie nemá problém s akceptací žádného z požadavků. Spor se však objevil v klubu ANO, kterému nevadí první čtyři body, některým jeho zastupitelům se však nezdá zvýšení daně.

Všichni musí z něčeho ustoupit

„Ještě nemáme dořešeny všechny body, které předložili na stůl kolegové z Trojkoalice, konkrétně požadavek na zvýšení daně z nemovitosti. Mohu ale říci, že prioritou je udržení koalice s ČSSD a Trojkoalicí. Všichni budeme muset z něčeho ustoupit. Pro nás je daň z nemovitosti principiální věc, proto potřebujeme čas," řekl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Proti zvýšení daně se postavil zastupitel Patrik Nacher, který pro schválení návrhu nebude na pondělním jednání klubu hnutí hlasovat.

„Nebyl jsem tím, kdo by odvolal Matěje Stropnického a nejsem ten, kdo ho chce blokovat. Nevím, proč bychom měli zvedat daně jenom proto, že někdo neumí komunikovat s Matějem Stropnickým, ale zároveň ho potřebuje. Podporuji vznik koalice a akceptuji kompromis, ale v tomto konkrétním hlasování principiálně nemůžu hlasovat pro," vysvětlil.

Proti zvýšení daně se postavili i někteří další zastupitelé za ANO, například Jarmila Bendová, radní Prahy 8 Radek Nepil nebo předseda zastupitelského klubu ANO na Praze 2 Petr Novotný.

Požadavky zřejmě ANO přijme

Je podle všeho pravděpodobné, že na pondělním jednání klubu ANO bude menšina odpůrců zvýšení daně přehlasována a ke schválení požadavků Trojkoalice dojde. Podle předsedy pražských zelených Ondřeje Mirovského je vidět, že ANO má zájem o co nejhladší průběh vyjednávání. „Pochopil jsem od pana Faltýnka, že mají celostranicky za úkol se na koalici co nejrychleji dohodnout," míní.

„ANO nás požádalo o týden času a další termín jednání se přesunul na úterý příštího týdne. V momentě, kdy si podáme ruku nad těmi pěti body, pak předstoupíme s Matějem Stropnickým s dalším návrhem personálií," sdělil Mirovský a doplnil, že pokud by se přece jenom ANO nedokázalo na schválení všech pěti programových požadavků shodnout, znamenalo by to pro zelené zásadní překážku pro další pokračování vyjednávání.

Požadavky zelených nevadí ani ČSSD. Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL, Trojkoalice) se v souvislosti s nimi neobjevily vnitřní spory ani uvnitř Trojkoalice. A to i přesto, že jak KDU-ČSL, tak STAN jsou spíše středové či středo-pravicové strany, které by se z hlediska svých programů mohly ke zvyšování daní stavět vlažně.

Místo Stropnického v radě Kolínská?

Wolf tvrdí, že v tomto případě se zvýšením daně lidovci problém nemají. „Pokud se podíváte na mapu daní z nemovitosti, zjistíte, že Praha má nejnižší možný místní koeficient. Navíc je to jediná daň, která nejde magistrátu a může posílit rozpočty městských částí," vysvětlil s tím, že pokud by mělo být zvýšení výraznější, mohli by zelení u KDU-ČSL narazit, ale zvýšení koeficientu o jeden bod jsou lidovci ochotni akceptovat.

Pokud by vše šlo hladce, na úterním jednání by strany měly začít řešit, kdo usedne v nové radě. Žádná ze stran zatím nechce oficiálně potvrdit svoje návrhy, spekuluje se však například o tom, že namísto Stropnického by měla do rady za zelené zamířit Petra Kolínká. Stropnický má být předsedou dopravního výboru.

Vyjednávání o pražské koaliciPůvodní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadla loni na konci října na jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři radní hlasy opozice i koalice. Od té doby městu vládne neúplná sedmičlenná rada. Původně jednal každý s každým, začátkem roku byla reálnou možností koalice TOP 09, Nezávislých, Trojkoalice a Pirátů s podporou ODS. Účast na ní však nakonec odmítli Nezávislí Tomáše Hudečka.

V březnu se vyjednávání nakonec ustálila na původním formátu ANO, ČSSD a Trojkoalice. ČSSD a ANO však odmítli, aby v radě města zasedal nově zvolený předseda zelených a jeden z radních odvolaných na říjnovém zastupitelstvu Matěj Stropnický. Trojkoalice kontrovala seznamem pěti požadavků, které požadují zahrnout do programového prohlášení výměnou za to, že se Stropnický vzdá místa v radě.

Čtěte také: Staronová koalice chce vládnout ještě v dubnu