Zdroj: Youtube

Šéf hnutí ANO na nahrávkách, včetně této, diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Druhý muž Babišovi říká, že má připravené materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi nebo vnitra Chovancovi (oba ČSSD). Debatují, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami. V poslední uniklé nahrávce se pak hovoří mimo jiné o kauze Beretta i o tom, zda bude Robert Šlachta ministrem. 

Novinář Babišovi zřejmě předává dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Podle Přibila by informace poškodily ČSSD a ODS. Babiš se s ním domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. 

Přibil navrhuje, že je schopen zařídit i zveřejnění v jiném médiu, třeba v Právu, aby MfD nebyla kritizována za to, že připravila cílenou akci. V Mladé frontě Dnes až do svého propuštění minulý týden Přibil pracoval a Babiš ji v době, kdy byla nahrávka pořízena, zřejmě ještě vlastnil.

Andrej Babiš.
Babiš: Premiér je součástí spiknutí proti mně

Babiš: Nahrávky jsou kampaň a jsou sestříhané
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v reakci na novou zveřejněnou nahrávku dnes sdělil, že se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta. Podle něj vypouští sestříhané nahrávky, kde je ale i tak velmi pasivní. Babiš připomněl spekulace, podle nichž Marek Přibil, se kterým na nahrávkách hovoří a který pracoval pro MF Dnes, měl "kontakty na kmotry". Nevyloučil ani vliv politických oponentů. Jde o likvidační kampaň zakrývající korupci na ministerstvu školství, uvedl Babiš v SMS zprávě.

Na první nahrávce Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně Sobotky i o novinářích. Sobotku nazval "největší sviní", kterou potkal.

Babiš kvůli zveřejnění nahrávek podal trestní oznámení. Domnívá se, že útok na něj pochází z okolí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá.

Společnost Mafra již po zveřejnění druhé nahrávky oznámila, že i když ji považuje za pochybnou, redaktora Mladé fronty DNES, který na ní vystupuje, se rozhodla propustit. List patří stejně jako Lidové noviny do mediální skupiny Mafra, která je součástí holdingu Agrofert. Babiš do února holding vlastnil, poté ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Marek Přibil nastoupil do deníku MF Dnes jako redaktor na začátku roku 2015, tedy 1,5 roku poté, co se majitelem vydavatelství Mafra stala Babišova skupina Agrofert. Předtím pracoval v časopise Týden, kde zastával pozici vedoucího speciálních projektů. Před příchodem do Týdne působil několik let jako redaktor deníku Právo a pracoval i pro Český rozhlas.

Babiš současně označil za směšné, že mu ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou vyčítá "nějaké daňové úniky, protože žádné nemá". Premiérův návrh na jeho odvolání považuje za šaškárnu. Zároveň znovu odmítl Sobotkovy argumenty a důvody svého odvolání a vše označil za "šílenou kampaň".

"Je to neuvěřitelné a zcela nepřijatelné chování. Vypadá to, že ministr financí Babiš zřejmě zneužíval v politickém boji nejen svoje média, ale i nelegálně pořízené policejní spisy. Povinností každého občana, a politika dvojnásob, je obrátit se v situaci, kdy se mu do ruky dostane živý spis, na policii. Andrej Babiš by měl doložit, že tak tehdy okamžitě učinil," zkonstatoval následně premiér Sobotka.

Reakce místopředsedy ODS Martina Kupky na zveřejněnou nahrávku:
Andrej Babiš by po zveřejnění třetí nahrávky měl okamžitě rezignovat, zcela odejít z české politiky a omluvit se všem občanům, že jim lhal a podváděl je. Obsah třetí nahrávky je tak závažný, že není jiná možnost. Potvrzuje se, že lhal ve dne i v noci. Je nepřípustné, aby vicepremiér země sbíral kompromitující informace na své konkurenty a koordinoval jejich zveřejňování v médiích. Nahrávka navíc potvrzuje, že novinář Přibil nepostupoval sám, ale v koordinaci s vysoce postaveným manažerem Mafry Františkem Nachtigallem. Jsem velmi zvědav nejen na reakci Andreje Babiše, ale např. i na vyjádření ministra spravedlnosti Pelikána, bývalého ředitele ÚOOZ Šlachty či ministra dopravy Ťoka. Očekávám jasnou reakci od všech těch, kteří ještě před pár hodinami tvrdili, že jde o spiknutí a oni věří Andreji Babišovi. V tomto případě si politici ANO již opravdu nevystačí s tím, že budou stát za svým šéfem. Očekávám od nich jasnou reakci - odsouzení praktik jejich šéfa a výzvu, aby opustil politiku. Pokud tak neučiní, přebírají i oni zodpovědnost za praktiky Andreje Babiše.