Budou to příliš drastické zásahy do budovy Národní knihovny (NK) pražského Klementina, obávají se měsíc před zahájením rekonstrukce někteří památkáři.

Poškodí změny komplex?

Změny by podle nich mohly poškodit vzácnou historickou památku, která je jedním z největších stavebních komplexů v celé Evropě.

„Předložený materiál předpokládá velmi razantní zásahy do kulturněhistorické podstaty národní kulturní památky Klementinum, které jsou jako celek zásadně nevhodné,“ píše odbor památkové péče hlavního města.

Byla to jen neoficiální studie

Památkáři odmítají zbourání haly služeb, zastřešení Hospodářského dvora či podzemní parkoviště.

Ředitel magistrátního odboru památkové péče Jan Kněžínek ve středuhovořil smířlivějším tónem. „To, z čeho byly tak veliké rozpaky, byly jen neoficiální studie. Jsem přesvědčen, že vedení Národní knihovny bude postupovat velmi citlivě a tato vzácná kulturní památka bude zachována,“ řekl.

Počítají s listopadem

Vedení Národní knihovny počítá se zahájením prací už za měsíc. Projekt na stavbu nové budovy je totiž už nějaký čas takzvaně u ledu a je potřeba zvětšit prostory Klementina. „Je v našem zájmu, aby se s rekonstrukcí začalo už letos v listopadu,“ prohlásila mluvčí NK Barbora Stýblová.

První etapa zahrne rekonstrukci objektu se Zrcadlovou kaplí a Barokním sálem, opravu objektu v rohu u Mariánského náměstí, rekonstrukci krovů Astronomické a Hodinové věže a částečnou obnovu východního křídla.

„V druhé etapě by se mělo dostat na západní a jihozápadní část areálu: křídlo při Křižovnické ulici a dva objekty ohraničující Studentské nádvoří,“ informovala Stýblová. Akce za zhruba 1,9 miliardy korun má skončit v roce 2017.

Rozšířit depozitář

Součástí oprav je rozšíření depozitáře, který je i po odstěhování knih Národní technické knihovny nedostačující. Nový depozitář v podzemí by měl pojmout zhruba až 2,5 milionu knih. „Rozšíří se i depozitář v Hostivaři. Do nového objektu, který bude vystavěn v letech 2010 až 2011, by se mohly vejít až tři miliony svazků,“ řekla Stýblová.

Nutnost změn chápe i starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). „Klementinum a jeho okolí úpravy potřebuje. I po rekonstrukci by měl být zachován důstojný ráz budovy, která slouží především studentům a badatelům,“ řekl.