Přijdeme o lékaře a budeme muset jezdit jinam? Takovou otázku si teď pokládají tisíce pacientů, které ošetřují odborníci na poliklinice Jarov v Koněvově ulici v Praze 3.

Vláda se totiž rozhodla, že objekt, kde nyní ordinuje asi dvacítka doktorů, prodá v rámci veřejné soutěže. Místní se ale bojí, aby nový majitel polikliniku nezrušil. Na vrátnici už dokonce leží petice žádající její záchranu se zhruba tisícovkou podpisů.

Pacienti se bojí o své ordinace

„O prodeji rozhodla vláda v dubnu. Postup je zcela právní, nicméně obavy tady jsou. Jelikož zařízení získá subjekt, který nabídne nejvíc, hrozí, že nebude chtít zdravotnictví zachovat v takovém rozsahu, jako je teď. Na poliklinice jsou přitom unikátní ordinace. Ty vyžadují prostor a jejich přestěhování by bylo problematické. Pacientům tu slouží například rentgen, chirurgický sál nebo rehabilitace s jednou z posledních vodoléčeb,“ řekla Deníku jedna z lékařek Dagmar Jeníčková.

Podle ní by byla lepší varianta, kdyby objekt získala radnice Prahy 3 a zavázala se polikliniku ponechat.

Právě třetí městská část o převod zařízení od úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových několikrát usilovala. Ovšem bezúspěšně. „Posílali jsme žádost třikrát. V případě polikliniky Vinohradská nám úřad vyšel vstříc a budovu převedl a příští rok už počítáme s investicemi. S Jarovem jsme ale neuspěli,“ doplnil místostarosta pro oblast zdravotnictví Martin Benda (ODS).

Ujištění neuklidnilo

Podle mluvčí úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jany Rennerové se ale pacienti nemusejí obávat. „Je přesně uvedeno, jaká minimální zdravotní péče musí být v zařízení poskytována. Nový vlastník musí kategorizaci zachovat po dobu minimálně pětadvaceti let,“ uvedla.
Ujištění ale řadu lidí přesto příliš neuklidňuje. „Známe případy z Prahy 1, tam také všem tvrdili, že polikliniky po zprivatizování zůstanou. Teď už tam není ani jedna,“ řekl jeden z pacientů Dragan Simič.

„Nejhorší by to bylo pro seniory. Na Jarově jiné ordinace nejsou a museli bychom dojíždět. Navíc sehnat praktika, který nabírá nové pacienty, je doslova um,“ doplnila Zdena Hejnová. Podle vrátné, u níž petice leží, se za týden pod archy podepsala asi tisícovka lidí.