Kaldoun

Autor: Věra Nálevková

Kategorie: Polévka

Ingredience na 15 porcí: 3/4 kg husí nebo jiné drůbeí drůbky, 1 ks celeru, petržele, mrkve, středně velké cibule, vejce, 1 svazek petrželové natě kudrnka, 1 hrnek mraženého nebo čerstvého hrášku, 3 ks celého černého pepře, 1 špetka zázvoru, muškátového květu, 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 1/8 l sladké smetany, 1 ks žloutku, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 špetka soli, 80 g polohrubé mouky

Pracovní postup: Drůbky vlož do 1 litru osolené, vařící vody a zhruba po 1/4 hodině přidej pokrájenou, kořenovou zeleninu, cibuli, hrášek, celý pepř a zvolna vař. Potom zahusti světlou jíškou. Vyjmi uvařené drůbky, vykosti je a spolu s na růžičky rozebraným, uvařeným květákem (květák se musí vařit spolu s kmínem zvlášť v hrnci, aby neovlivnil chuť polévky) a domácími napřed uvařenými širokými nudlemi je opět vloží zpět a společně chvilku povař. Polévku zjemni smetanou s rozkvedlaným žloutkem a ochuť posekanou petrželkou, zázvorem a špetkou muškátového květu. Polévka je dostatečně hustá. Nakonec ji na talíři zakápni citrónovou šťávou. Široké nudle (lze použít i kupované) vyrob z mouky a celého vejce. V mouce na vále udělej důlek, do něj rozklepni vejce a krouživým pohybem uhněť kuličku. Tu pak rozválej na tenkou placku o síle zhruba 1, 5mm, nechej sušit na utěrce. Z nepřesušené placky nakrájej 2cm široké pruhy a dlouhé asi 10 cm. Hotové nudle nechej dosušit na utěrce nebo válu.