Informace o práci Březiny pro školství získal server od úřadu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Současně ho požádal o kopie veškerých dohod o pracovní činnosti, respektive smluvních vztahů uzavřených s Březinou a písemností, podkladů a dalších výstupů, které Březina v rámci svého poradenství pro ministerstvo odevzdal.

Pražský zastupitel za ČSSD Karel Březina.
Zákulisní hráč Březina má další problém. Ve středu si ho odvedla policie

Březina se stal poradcem na MŠMT loni v červenci

Od ministerstva obdržel dvoustránkovou odpověď, ale bez požadovaných kopií pracovních dohod a Březinových výstupů. „Co se týče předmětu výkonu práce, poradenská činnost byla prováděna formou ústních oponentur a konzultací," uvedla k tomu ředitelka odboru právního a správního na ministerstvu Martina Postupová.

Březina se stal poradcem pro oblast sportu a tělovýchovy na ministerstvu školství loni v červenci. Coby poradce měl působit na zkrácený úvazek a na starosti měl mít komunikaci s regiony, Březina ale tehdy uvedl, že jeho agenda bude širší, bude se věnovat i sportu.

Simona Kratochvílová si zakrývá tvář.
MŠMT zprostilo všech funkcí náměstkyni Simonu Kratochvílovou

Rozsah jeho činnosti byl maximálně 20 hodin týdně

Na základě tehdy uzavřené dohody o pracovní činnosti měl Březina podle zjištění serveru za své služby stanovenou hodinovou sazbu 400 korun. Rozsah jeho pracovní činnosti byl podle informací ministerstva maximálně 20 hodin týdně.

Od července 2016 do konce loňského roku si tak Březina přišel na 192 tisíc korun. Stejnou smlouvu uzavřelo ministerstvo s Březinou i do června letošního roku. Podle ní se prý věnuje "obdobné poradenské činnosti", za kterou mu bylo dosud vyplaceno 20 tisíc korun, uvedl web.

Miroslav Pelta.
Boleslavsko ke kauze Pelta: ve změnu poměrů věří málokdo

Policie vyslíchala i bývalého šéfa odboru sportu Břízu

O Březinu se zajímá policie v rámci vyšetřování dotací z ministerstva školství pro sport a tento týden ho spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a předsedou České unie sportu Miroslavem Janstou zadržela.

Policie vyslýchala i bývalého šéfa odboru sportu ministerstva Zdeňka Břízu. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

Miroslav Pelta
Pelta je na kolenou. Kdo teď povede český fotbal?