Další ultimátum dostal nájemce pražského Výstaviště v Holešovicích, společnost Incheba. Městští radní v úterý21. říjnaodsouhlasili znění dodatku nájemní smlouvy, ve kterém Praha nařizuje Inchebě vystavět repliku levého křídla Průmyslového paláce nejpozději do 30. září roku 2010.

Pokud Incheba na podmínky města nepřistoupí do měsíce, město chce komplikovaný smluvní vztah ukončit. Nájemce se zatím k dodatku smlouvy nevyjádřil.

Peníze z pojistky

„Incheba je pojistitelem Výstaviště. Na dostavbu Průmyslového paláce tedy použije peníze z pojistky. Pokud nebudou stačit, rozdíl doplatí. Bude-li naopak pojistné plnění vyšší než obnova stavby, nevyčerpané finance předá městu,“ nastínil nové podmínky smluvního vztahu Milan Richter (ODS), který má na starosti výstavnictví.

Incheba navíc musí na své náklady provést projektovou dokumentaci a všechny potřebné úkony ke stavebnímu povolení. Město si v již devátém dodatku smlouvy vyhradilo, že bude nad stavbou i projektem dohlížet. Nestihne-li Incheba za necelé dva roky levé křídlo obnovit, celou pojistku poskytne městu.

Další resty Incheby

Kromě povinnosti dostavět křídlo paláce z roku 1891, které shořelo minulý čtvrtek večer, upravili radní i termíny pro investice do areálu Výstaviště, ke kterým se společnost zavázala.

„Incheba měla do konce roku 2007 proinvestovat 300 milionů korun a dalších 700 milionů do konce roku 2015. Zatím do areálu nedala ani těch 300 milionů. Proto navrhujeme, aby celkem jednu miliardu korun investovala nejpozději do konce roku 2012,“ sdělil Richter další změnu, kterou odsouhlasila rada.

Soud by znamenal zdržení

Jestliže společnost Incheba do měsíce nepodepíše dodatek či nedodrží termíny v něm stanovené, bude vedení metropole usilovat o ukončení nájemní smlouvy, a to i kdyby byl nutný soudní spor. V takovém případě ale není jasné, kdy by k dostavění Průmyslového paláce došlo.

Zástupci Incheby odpoledne rozhodnutí radních nekomentovali. „Návrh jsem ještě neviděl, nevím, co obsahuje, a proto se k němu nemohou vyjádřit,“ sdělil Deníku Radovan Ježovič, mluvčí Incheby.

Nejasné stanovisko Incheby

Ani z oficiálního stanoviska, které následně Incheba vydala, není jasné, jak se společnost zachová. V prohlášení není ani slovo o podpisu dodatku nebo souhlasu s podmínkami města.

„Společnost Incheba si velmi cení, že se situace takto rychle řeší, a ujišťuje veřejnost, že zájem města a její zájem je ve věci rychlé obnovy levého křídla Průmyslového paláce společný. V současné době se zaobíráme opatřeními na snížení škod způsobených požárem levého křídla Průmyslového paláce. S Magistrátem hlavního města Prahy jsme intenzivně jednali o dodatku a vítáme, že Magistrát přijal usnesení v tak krátkém čase. Jak jsme již uvedli na tiskové konferenci dne 17. 10. 2008, pojistné bude použito na obnovu levého křídla Průmyslového paláce,“ uvádí se v prohlášení Incheby k novému dodatku smlouvy.

Vlastníkem areálu Výstaviště je hlavní město, Incheba ho má pronajatý podle smlouvy z roku 2001 na 60 let. Ročně platí městu nájemné ve výši 10 milionů korun