Příběh pacienta představil ve čtvrtek novinářům přednosta kliniky transplantační chirurgie docent Jiří Froněk.

„Pacientovi zbývaly po akutní otravě paracetamolem jen poslední chvíle života. Naděje na záchranu byly sotva v jednotkách procent. Vážný stav vyžadoval rychlé rozhodnutí a odvahu provést něco, co nikdo na světě dosud neudělal," uvedl a připomněl, že tento pacient není jediný, komu v IKEM pomohli. Co do počtu transplantací jater patří letošní rok zatím k historicky nejúspěšnějším. Ke čtvrtečnímu dni lékaři pomohli již 93 lidem, což je o 15 více než za stejné období loňského roku.

Lukáš Musil se předávkoval nevědomky, bolesti hlavy a horečka ho trápily několik dní. Lékům se dosud vždy vyhýbal, trápení ale neustávalo, proto si vzal několik druhů léků se stejnou účinnou látkou. Nevěděl o tom, název byl pokaždé jiný. Ve středu 15. července začal zvracet krev, ve čtvrtek ho již lékaři museli uvést do umělého spánku. V pátek byl letecky přepraven do IKEM. V to době už lékaři nevěřili, že přežije cestu.

První nabídka jater od zemřelého dárce přišla sice rychle, orgán byl ale malý a navíc nevhodné krevní skupiny. Pacientovi proto všili lékaři tato menší játra jako pomocná, po třech dnech při druhé operaci vše překontrolovali a upravili cévní zásobení obou jater. Stav pacienta se začal zlepšovat, po deseti dnech přišel ale zlom a byla nutná další transplantace, pacient dostal játra od dárce stejné krevní skupiny.

Zvracel krev

„Já si z té otravy nepamatuju nic. Jen že mi bylo zle, zvracel jsem krev, pak jsem se probudil tady v IKEM, když už jsem měl nová játra," řekl novinářům Lukáš Musil s tím, že nyní jeho stav vypadá tak, že možná už v úterý bude moci doprovodit svého syna do první třídy.

Otrava paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání. Loni lékaři IKEM jako první v ČR provedli u jiného muže s akutním selháním jater po předávkování tímto lékem operaci, při níž mu odstranili polovinu jater a místo ní transplantovali lalok jater zemřelého dárce.

V Česku je sedm transplantačních center, játra transplantují jen dvě, vedle IKEM brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Obě pracoviště loni provedla 169 transplantací jater, letos do konce července 104. Pravidelný program transplantace jater zahájil IKEM v roce 1995.