Deníku to ve čtvrtek řekl Marek Beneš; gastroroenterolog z pražského IKEMu – Institutu klinické a experimentální medicíny. A vedoucí lékař projektu DiaGone. Ten by, pokud testy potvrdí dosavadní nadějné výsledky, mohl vrátit většinu lidí trpících diabetem druhého typu do zcela normálního života. Do doby, kdy nepolykali prášky, nehlídali si složení potravin – a o inzulínových injekcích či měření hodnoty cukru v krvi z prstu neměli ani potuchy.

Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Laboratoř nabízí zdarma test na cukrovku

Nadějné výsledky

Jak dosáhnout takové změny? Vlastně jednoduše. Během čtvrthodinky jistého nepohodlí při ambulantním zákroku. A právě tuhle možnost nabídne vybraným cukrovkářům Benešův tým. Hledá 150 tlouštíků trpících diabetem, na kterých bude ověřovat účinnost metody DiaGone vyvinuté vědci v Izraeli. Tam se již léčbě podrobilo 27 pacientů – s velice slibnými výsledky a bez komplikací. Experimentální poznatky se budou v příštích třech letech dál ověřovat nejen v Praze, ale také ve Španělsku – a další dvě centra mají vzniknout rovněž v Izraeli.

Ilustrační foto
Praha se stala díky nové metodě nadějí pro cukrovkáře

Obalamutit trávení

Technologie DiaGone dokáže pacientovo tělo doslova zmást. Endoskopicky zavedeným laserem – přes jícen a žaludek – specialisté vypálí (a vlastně tak „oslepí") nervové buňky ve dvanáctníku – a vlastně tak přeprogramují metabolismus. Testovaná metoda slibuje pacientům výrazné zlepšení diabetu druhého typu – a u některých i jeho vymizení. Normálně jíst bez obav z navazujících zdravotních komplikací je prý možné už druhý den po zákroku.

Dvanáctník podle Benešových slov funguje jako jakýsi druhý jazyk: citlivé buňky zkoumají, co a v jakém množství přichází z žaludku do tenkého střeva – a podle toho se nastaví metabolismus. Pokud podstatnou část těchto buněk lékaři zlikvidují, tělo nedostává informace o příjmu potravy a nemá potřebu ukládat zásoby. Právě naopak: v představě, že strádá, mobilizuje rezervy. Výsledkem je, že se pacient zbaví diabetu – překvapivě se to stane rychle – a mimo to i hubne. Beneš však Deník ujistil, že rozhodně nehrozí vyhladovění – tomu brání jiné obranné mechanismy.

TŘI ZACHRÁNKYNĚ, které díky znalostem ze školy věděly, jak pomoci nemocnému muži. Zleva: Monika Purchartová, Veronika Purchartová, Barbora Řičicová.
Studentky kladenské zdravotní školy zachránily cukrovkáři život

Víc prozradí web

Lidé, kteří by měli zájem se do testování novinky zapojit, najdou informace na webových stránkách IKEMu. Tam se víc dovědí i jejich diabetologové – o novince totiž zatím nemá příliš poznatků ani odborná veřejnost. Ředitel IKEMu Aleš Herman ve čtvrtek shrnul, že se hledají dobrovolníci z řad pacientů s cukrovkou druhého typu, kteří mají vyšší váhu (což je ovšem většina), kteří nyní nejsou léčeni inzulínen, nejmodernějšími preparáty ani léky podporujícími vylučování cukru do moči. Přihlásit se lze prostřednictvím internetového kontaktu s klinikou hepatogastroen¬te­rologie IKEM – podle Benešových slov je nicméně dobré věc předem probrat se svým lékařem.

S diabetem se u nás léčí téměř 800 tisíc lidí, minimálně dalších 300 tisíc jsou takzvanými skrytými diabetiky, kteří o svém onemocnění zatím nevědí. Cílem chystaného testování je dospět k tomu, aby novinku bylo jednou možno využívat v masovějším měřítku. Prozatím se ovšem bude jednat jen o záležitost určenou desítkám pacientů – byť aktuálně plánovaných 150 členů testovací skupiny v Praze zřejmě ještě není konečné číslo.

Mladoboleslavský biker a cyklokrosař Josef Hladík se svými rodiči Josefem a Janou.
Na návštěvu přišla cukrovka. Pepa řekl: No a co?

Podmínky účasti v testovacím programu:- Pacient s diabetem druhého typu, který nyní léčen gliptiny, GLP-1 agonisty či glifloziny k vylučování glukózy močí, přičemž nedostává ani jakoukoli injekční léčbu (včetně inzulínu)
- Nezbytný je určitý stupeň nadváhy či obezity – u žen by měl být obvod pasu nejméně 94 cm, u mužů 104 cm
- Hodnota glykovaného hemoglobinu by měla přesahovat 58 mmol/mol
Zdroj: Šárka Nevoralová, Institut klinické a experimentální medicíny