Praha letos zvýšila ve dvou nových ubytovnách počet lůžek pro lidi bez přístřeší o více než 200. Podle Jána v nich platí volnější pravidla, lidé do nich proto mohou přijít i pod vlivem alkoholu, nesmějí být ale nebezpeční. V takovém případě jsou převezeni na záchytnou stanici.

Na lodi Hermes tato pravidla zatím uvolněna nebyla, návštěvníci na ní tak musí stále platit dvacetikorunový poplatek a musí být střízliví. Právě na lodi Hermes je stále asi 50 volných míst. Celkem je v Praze k dispozici zhruba 800 míst na přespání, uvedl Ján.

Pokud by se situace podle Jána zhoršila a začalo například více sněžit nebo pršet, ke stavbě je připraven stan o kapacitě 50 až60 míst. Umístěn by měl být pod magistrálou u křižovatky U Bulhara, kde má sídlo Naděje. Na tomto místě byl podle Jána postaven i v minulosti.

Ředitel pražské pobočky Naděje Jan Kadlec řekl, že v noclehárnách jsou ubytováni především lidé, kteří neměli před zimou vybudováno žádné zázemí. Ti, kteří přespávají v různých přístřešcích, se o pomoc ucházejí až ve chvíli, kdy jim začne být příliš zima.

Pro lidi trávící noci venku je nejhorší mrazivé počasí, do něhož například napadne čerstvý sníh.

Ubytování, oblečení a polévku

Kvůli pomoci bezdomovcům během letošní zimy vedení Prahy připravilo speciální opatření, které lépe propojují jednotlivé sociální organizace. Zřízena byla telefonní linka, na které operátoři pomoc koordinují. Zjišťují třeba volné kapacity jednotlivých zařízení.

Lidem bez domova pomáhají v ulicích speciální týmy, které jim přes den buď nabídnou ubytování, nebo je vybaví teplým oblečením, informacemi nebo polévkou a čajem. V noci pak přebírají bezdomovce, kteří jsou revizory a policií vykázáni z nočních linek MHD.

Podle Jána o víkendu takto pomohli v noci 74 lidem a přes den více než 320.

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) sdělil, že denně terénní týmy přepraví do nocleháren asi 20 osob. „Převoz je poskytován pouze těm osobám z řad bezdomovců, jimž samostatný přesun do některého ze zařízení neumožňuje jejich zdravotní stav," uvedl Hudeček. Většinou se lidé bez domova podle něj do nocleháren dopraví sami.

„Stávající opatření se ukazují jako dostatečná, takže o jiných se dosud neuvažuje - to platí i o stanech. Řešení tohoto typu by pravděpodobně přišly ke slovu v případě kombinace nedostatečných ubytovacích kapacit a dlouhodobějšího mrazivého počasí. Nicméně jsou v záloze," dodal primátor.

Až čtyři a půl tisíce bezdomovců

Odhady počtu pražských bezdomovců se liší, často se uvádí asi 3500 až 4500. Problém je v definici, kdo je bezdomovec. Podle Jána na ulici žije asi 1000 lidí, zbylí jsou ubytováni třeba v azylových domech.

Čtěte také: Záchranáři pomáhali sedmi podchlazeným