Praze chybí moderní umění ve veřejném prostoru, jako je tomu v jiných zahraničních městech. Některým místům by přitom mohlo pomoci probudit se k životu. Jedním z nich je náměstí nedaleko Pražského hradu.

„Hradčanské náměstí je dnes mrtvou zónou," řekl ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Kolem náměstí jsou hned tři budovy, v nichž galerie vystavuje. Právě z objektů by se mělo umění dostat více mezi lidi. Buď v podobě soch, nebo krátkodobých uměleckých zásahů do okolí.

V březnu začne výstava pací sochaře Skály 

„Máme tam velké plány, které jsou zatím ve fázi diskuzí. Rozhodně však máme ambici, abychom atraktivním programem proměnili život v této části Prahy," uvedl Fajt s tím, že konkrétní kroky by mohly být představeny okolo března.

V té době by se však už mohlo objevit umění na Malostranském náměstí. V březnu začne ve Valdštejnské jízdárně výstava prací sochaře Františka Skály.

Galerie chce oživit uměním nábřeží v lokalitě Na Františku

„Tu doprovodí řada uměleckých intervencí v městském prostoru," prozradil Fajt. Součástí by měl být i Skálův výtvarný zásah do podoby Malostranského náměstí.

Třetím místem, které chce galerie oživit uměním, je nábřeží v lokalitě Na Františku. V říjnu se veřejnosti otevřely zahrady Anežského kláštera, ve kterých je umístěna dvacítka soch českých autorů. Právě tento park plastik by se mohl „vylít" i do severního předpolí zahrad.

Vedení magistrátu vyčlenilo přes 180 milionů korun

Za dva roky hlavní město plánuje zrekonstruovat Dvořákovo nábřeží, u něhož se nachází i klášter. V rámci přeměny by se měl změnit také malý park před zahradami. Objevit by se zde mohla právě výtvarná díla.

Nejen Národní galerie však bude dodávat umění do ulic metropole. Vedení pražského magistrátu na příští rok vyčlenilo přes 180 milionů korun na instalaci umění do ulic. Mělo by tomu tak být každý rok. Vždy půjde o sumu odpovídající dvěma procentům peněz, které město utratí v rámci svých investic.

Čtěte také: Vánoční trhy jsou kýčovité, říkají experti