Chyť je všechny, hlásaly TV obrazovky před dvaceti lety. Na seriál Pokémon se postupně nabalily videohry, sběratelské kartičky a s vlnou chytrých telefonů a tzv. rozšířené reality i hra Pokémon Go. Chytla děti, ale i odrostlé třicátníky včetně mě.

Bez mučení přiznávám, s Pokémony jsem během dvanácti měsíců nachodil 2200 kilometrů. Nezapomenu, jak mě kvůli příšerce jménem Dragonite málem smetla tramvaj, Snorlax mi zas „utíkal“ tak dlouho, až jsem prošvihl pracovní poradu. Nepříjemný Tyranitar mě šlehl ocasem a odešel Vinohradskou třídou neznámo kam. Nenávratně.

Zabavené kartičky Pokémonů.
Falešní Pokémoni dodají teplo

70 milionů lidé po celém světě 

Nejsem v tom sám. Pokémony, kteří se náhodně spawnují (objevují) na zjednodušené mapě uliční sítě, hraje asi 70 milionů lidí po celém světě, které spojuje jediné musejí chodit. Když zůstanete doma, možná nechytíte rýmu, ale ani desítky, stovky, tisíce pokémonů, jichž jsou takřka tři stovky typů, od neškodných mazlíčků až po nepolapitelné digitální obludy.

Ano, je to infantilní, je to hloupoučké, ale, jak podotýká lékařka Kateřina Písecká, „hra v mnoha případech vyhnala ven ty adolescenty, kteří pohybu příliš neholdují anebo mají nějaký sociální blok.“

Hra chytla i třicátníky 

Poznat hráče s typicky předpaženou rukou je snadné, a tak můžu postřeh lékařky jen potvrdit. Vedle pobledlých a otylých teenagerů však až překvapivě často potkávám svoje vrstevníky. Cestou do práce, při venčení psa, dokonce i po boku přítelkyně prostě hrají. „Je to relax, který čechrá chlapský pud lovce. Muži jsou hračičkové, věční kluci,“ všímá si psycholožka Radka Marešová.

Sraz fanoušků Pokémonů.
Trenéři Pokémonů ovládli Václavské náměstí a Riegrovy sady

Recept, aby hráči chodili pěšky 

Ve hře, kterou vyvinuli vizionáři z kalifornské firmy Niantic, se o návyk starají i mazané „hry ve hře“, ať jsou to souboje s ostatní-mi uživateli v tzv. gymech (bojových arénách), anebo inkubace vajec, z nichž se po našlapání 2, 5 či 10 kilometrů klubou pokémoni. Pro mě osobně je právě „chození za vejci“ motivátorem pro to, abych se nevozil tramvají, ale pěkně si cestu do práce odšlapal pěšky.

Židovské muzeum v Praze. Ilustrační foto.
Židovské muzeum nechce hraní Pokémon Go ve svých prostorách

Pokémoni jsou zdarma, doplňky za peníze 

Firmě Nianticu zase šlape pěkně byznys. Pokémon GO je sice zadarmo, v herním e-shopu si ale připlatíte za urychlení progresu ve hře, třeba za nákup inkubátorů vajec. Denní příjem Nianticu je fascinující 650 tisíc dolarů (15 mi-lionů korun). Jde o suverénně nejvýnosnější mobilní aplikaci a zároveň světlonoše rozšířené rea-lity. Na velké závěry je brzy. Stále čekáme na klony Pokémon GO, které mohou přinést ještě větší zábavu, větší výdělky, a tím překreslit tvář herního průmyslu.

Pokémon Go. Ilustrační foto.
Hra Pokémon Go si získala i hráče v Čechách

Virtuální, nebo rozšířená realita?Virtuální realita nás sice vtáhne do digitálně vytvořeného světa, pohádkového i fantaskního, stále je to ale pouhý únik z reality.
Mnohem větší očekávání z hlediska marketingu i praktického života se připisují realitě rozšířené, která vychází z reálného obrazu světa, jenž doplňují uměle vložené objekty a informace. j Do druhé zmíněné reality patří i hra Pokémon GO.