VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hostina pro tisíc lidí upozornila na plýtvání jídlem

Praha /FOTOGALERIE/ – V centru Prahy se dnes vydávaly zdarma obědy pro tisícovku lidí, indické kari bylo uvařeno ze zeleniny, kterou by jinak obchody musely vyhodit. Akce skupiny Zachraň jídlo upozornila na plýtvání potravinami a legislativu, která ztěžuje darování jídla potřebným. Lidé se zároveň mohli dozvědět, jak skladovat potraviny, aby déle vydržely, nebo jak si připravit chipsy ze slupek od brambor.

10.9.2013 1
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Oběd zdarma pro tisíc lidí, který upozornil na plýtvání jídlem, proběhl 10. září v Praze. Akci pořádala skupina „Zachraň jídlo“. Tisíc porcí jídla se uvařilo z potravin, které by supermarkety musely zbytečně vyhodit. Foto: Deník/Martin Divíšek

Výdej obědů začal v pravé poledne v dolní části Václavského náměstí, už po půl hodině se snědlo 500 porcí. Pořadatelé poté museli výdej asi na hodinu přerušit, protože jeli s várnicemi do Střední školy hotelnictví a gastronomie v Klánovicích pro zbytek navařeného jídla. Lidé ale stáli ve frontě dál, součástí akce byla totiž i živá hudba a přednášky odborníků.

„Přišel jsem, protože se o tom chci něco dozvědět a taky ochutnat," řekl mladý muž, který stál na začátku asi dvacetimetrové fronty. Kromě náhodných kolemjdoucích přišlo na pikantní kari z květáku, brambor, rajčat nebo čočky také hodně bezdomovců či seniorů.

Jídlo věnovali zemědělci a potravinářské řetězce. Šlo například o křivé mrkve nebo zeleninu před koncem spotřební lhůty, které, ač v bezvadném stavu, byly z těchto důvodů neprodejné. Z asi 300 kilogramů zeleniny, luštěnin a rýže vařili studenti hotelové školy a dobrovolníci od časného rána, porce se servírovaly do nádobí získaného ze sbírky, které poté poputuje charitativním organizacím.

„Legislativa této země nenahrává velkým řetězcům a prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se sociálně slabým věnují, tak jako to dělají ve vyspělých zemích," upozornil Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Supermarkety, které chtějí neprodejné potraviny věnovat například potravinové bance, musejí zaplatit patnáctiprocentní spotřební daň z ceny zboží. Navíc musejí vyhotovit darovací smlouvu obsahující každou darovanou položku. Aktivisté proto chtějí apelovat na příslušná ministerstva, aby tyto předpisy změnila.

Podle Petra Hanzela ze spolku Zachraň jídlo ale chtějí kromě zbytečného vyhazování jídla upozornit také na plýtvání vodou a energiemi nezbytnými k produkci potravin. Třeba na vypěstování jednoho rajčete je třeba 50 litrů vody, na dovezení kilogramu tropického ovoce se spotřebuje pět litrů nafty.

Na informačních panelech na Václavském náměstí si také lidé mohou prohlédnout cestu, kterou urazí banán na cestě k českému spotřebiteli. Zároveň se dozvědí, jak banán skladovat, aby doma rychle uzrál, a také recept na koktejl ze zkyslého mléka a přezrálého banánu.

Podle OSN ročně skončí v popelnicích až 1,3 miliardy tun jídla, tedy asi třetina všech vyrobených potravin. V Evropě připadá na jednoho člověka až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. Plýtvání jídlem stojí ročně rodinu přes 20.000 korun.

Autor: ČTK

10.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový přístřešek v tramvajové zastávce Nad Havlem
2

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
5

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Co je pro někoho stará veteš, jinému poslouží. Zaklínadlo zní: Re-Use

Praha – Pomoci vdechnout nový život starým věcem mají takzvaná Re-Use centra, která umožní nacházet uplatnění pro starší, avšak stále funkční či využitelné předměty. Ty by jinak kvůli své nemodernosti skončily v odpadu. Po vzoru Vídně nebo třeba Budapešti začíná magistrát hledat vhodné prostory pro spuštění pilotního projektu – dobře dostupnou krytou halu. Či více hal: buď pro otevření hlavního Re-Use centra, nebo několika center menších.

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

Praha - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Ztraceným lidem v lesích pomohou záchranné tabulky

Praha - Body záchrany. Tak se jmenují destičky se speciálním kódem, s jehož pomocí hasiči či záchranáři lehce lokalizují člověka v nouzi. V pražských lesích jich nově přibylo 29.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení