„Favoritem je současný prezident Miloš Zeman už z toho důvodu, že zkrátka je prezidentem, takže když někam přijede, lidé se na něho přijdou přinejmenším podívat," řekl Horáček. Ač, jak připustil, ovládá herní prostředí, je pro něho nemožné stanovit sám na sebe kurz. Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas by Zemana nyní volilo 37 procent lidí, Horáčka 20 procent a Drahoše 17 procent.

Marek Hilšer.
Hilšer sbírá podpisy k nominaci na prezidenta, Horáček brzy začne

Pomáhají dobrovolníci

Lidé mohou Horáčkovu kandidaturu podpořit podpisem ve více než 420 kamenných místech, jež mu nabídli provozovatelé při jeho dosavadní kampani. „Lidé mi nabídli třeba lékárny, restaurace nebo kluby. Kromě toho máme asi 3 tisíce dobrovolníků, kteří archy vezmou a navštíví své příbuzné, kamarády a podobně," uvedl Horáček. Věří, že potřebných 50 tisíc podpisů se mu podaří shromáždit do několika týdnů.

„Mám rád symboliku, první tiskovou konferenci jsem svolal do čističky odpadních vod, takže i ten dnešní den má určitou symboliku," odpověděl Horáček na dotaz, zda má nějaký význam, že podpisovou kampaň zahajuje na zmrtvýchvstání.

O parlamentní nominaci se zatím nikdo neuchází

Z možných kandidátů do volby hlavy státu už sbírá podpisy lékař a aktivista Marek Hilšer. Další kandidáti termín teprve oznámí. Zeman, jenž chce funkci v druhé přímé volbě obhájit, ustaví volební tým patrně do dvou týdnů. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš už získal pro petiční akci dvě stovky dobrovolníků.

Uchazeči pro prezidentské volební klání musí nasbírat alespoň 50 tisíc podpisů. Kromě občanské kandidatury může adepty do volby navrhnout skupina nejméně 20 poslanců nebo nejméně deseti senátorů. O parlamentní nominaci se ale nikdo z lidí, kteří už kandidaturu ohlásili, neuchází.

Otto Chaloupka.
Prezidentskou kandidaturu ohlásil exposlanec VV Chaloupka

První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Termín vyhlásí předseda Senátu.
Kandidaturu ohlásili také někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, podnikatel Igor Sládek a výtvarník Emil Adamec. Zájem projevili bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl nebo aktivistka Jana Yngland Hrušková.