Rozpočet musí ještě ve čtvrtek schválit zastupitelé. Loni Praha hospodařila s příjmy a výdaji téměř 50 miliard korun. „Hlavní cíl při sestavování rozpočtu spočíval v udržení výdajů v takové výši, aby se podařilo udržet výši investic na úrovni roku předchozího," řekla na jednání výboru náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Výdaje pro letošní rok mají být 51,692 miliardy korun, proti loňsku o dvě miliardy vyšší. Z toho na běžné výdaje, z nichž Praha platí například chod úřadu, provoz škol nebo údržbu zeleně, půjde 44,163 miliardy. Největší objem běžných výdajů půjde do dopravy a školství. Mezi městské části Praha rozdělí asi 3,55 miliardy, což je více než loni.

U investic půjde nejvyšší částka do dopravy, a to 3,25 miliardy. To bylo o polovinu méně než loni, kdy šlo o částku 6,7 miliardy. Kromě stavby tunelu Blanka by měly jít peníze na opravu Libeňského a Hlávkova mostu nebo na rekonstrukce ulic. Dalších 625 milionů plánuje město vložit do příprav trasy metra D, konkrétně na výkupy pozemků.

Bez slevy ročního kuponu MHD

Do návrhu rozpočtu zatím město nezapočítalo slevu ročního kuponu MHD. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) náklady a zisky z prodeje levnějších kuponů město teprve propočítává.

Na straně příjmů počítá město s částkou 42,101 miliardy korun, z kterých vybere většinu na daních: loni vybralo město oproti roku 2013 o dvě miliardy více. Nedaňové příjmy, tedy například poplatky, přinesou něco málo přes půl miliardy.

Materiál musejí ještě projednat ve čtvrtek pražští zastupitelé. Dosud Praha hospodaří s rozpočtovým provizoriem, stejně jako městské části. Ty totiž nemohou schválit rozpočet dříve než hlavní město.