Pokud myslivci situaci nevyřeší, město hrozí vypovězením nájemní smlouvy na honitbu. Problémy s divočáky jsou v Praze 14, v Běchovicích a v Horních a Dolních Počernicích.

Přečtěte si: Praha 14 jedná s myslivci o odstřelu přemnožených divočáků

Divočáci několikrát napadli psy

„Jedinou možností, jak situaci řešit, je radikálně zvýšený odlov. Současně je třeba zrušit přikrmování a takzvané vnadění zvěře v blízkosti obytných zón. Pokud nedojde v krátké době k nápravě situace, Praha přijme opatření, která mohou vést až k ukončení nájemní smlouvy na honitbu," uvedla pražská radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Divočáci v poslední době na území Prahy 14 několikrát napadli psy, naposledy minulý týden ve středu. Radnice se společně s okolními městskými částmi a s myslivci na konci loňského roku domluvila, že nimrodi myslivci návrh postupu opatření.

Přečtěte si: Divočáci řádí v ulicích. Ohrožují psy

Divoká prasata jsou přemnožena v lesoparku Čihadla 

„Plán řešení, který měli předložit a předložili, je však z našeho pohledu zcela nedostatečný. Neobsahuje žádné konkrétní kroky ani garance, které by odpovídaly současné kritické situaci," uvedl minulý týden v pátek starosta Prahy 14 Radek Vondra. Myslivci podle něj situaci nezvládají.

Divoká prasata jsou přemnožena zejména v lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. Radnice uvažovala o pořízení pachových ohradníků, ty jí ale odborníci používat v obydlené zástavbě nedoporučili. Odpuzovací látka je založena na lidském potu, na který jsou zvířata ve městě zvyklá a ohradník by tak byl neúčinný.

Čtěte také: Praha 14 vyzvala město k řešení problému s přemnoženými divočáky