V kostelích v České republice se již v uplynulých dnech na Hamela vzpomínalo. Společnou modlitbou tak dnes učiní také v kostele sv. Josefa v Praze na Malé Straně, který je zdejším duchovním centrem francouzské katolické komunity.

Ve Francii se konalo několik mší věnovaných této oběti teroru. Té nedělní v katedrále v Rouenu se zúčastnila spolu se dvěma tisícovkami katolíků také nejméně stovka muslimů. Vyznavači obou náboženství se tak snaží dát najevo solidaritu a jednotu po vraždě kněze.

Vrazi jsou vrazi a ne žádní političtí či náboženští aktivisté

Pětaosmdesátiletého Hamela zavraždil jeden z dvojice ozbrojených mužů, kteří vtrhli minulé úterý při dopolední mši do kostela v severofrancouzském Saint-Étienne de Rouvray. Drželi v zajetí šest lidí. Policisté útočníky zastřelili, když s rukojmími vyšli z kostela. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.

Hamel jako kněz působil v řadě farností, po dovršení 75 let měl odejít do důchodu, ale na jeho žádost mu bylo umožněno, aby dále setrval se svými farníky a pomáhal novému faráři.

"Chceme připomenout, že nešlo o výjimečný čin osamělého šílence, ale o čin, který jen dovršil stále narůstající počet útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy po celé Evropě," uvádějí biskupové.