„Zhruba 65 až 75 procent našich klientů si nechává aplikovat botox do podpaží, zbytek si nechává ošetřit botoxem dlaně a plosky nohou. Minimum klientů pak požaduje ošetřit čelo nebo zátylek," uvedl doktor Jan Veselý, ředitel marketingu kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Botox jako účinná látka proti zamezení pocení je oblíbený v Česku už nějakou dobu. Zákrok trvá jen několik desítek minut v závislosti na ošetřované ploše. Na místo, kam se bude botox aplikovat, se nejprve nanese znecitlivující mast, která se nechá chvíli působit. Pak se přistoupí přímo k ošetření. Bolestivost zákroku je velice rozlišná a závisí na místě aplikace.

Dlaně nebo podpaží bez anestetik

Zatímco dlaně nebo podpaží se obvykle obejdou bez podání anestetik, aplikace botulotoxinu do chodidel bývá bolestivá a pacientovi je před tímto ošetřením nabídnut lék proti bolesti nebo na zklidnění. Vpichy se provádějí v závislosti na rozsahu ošetřované oblasti v odstupu 1,5 až 2 cm od sebe.

Zákrok je nenáročný a nevyžaduje žádnou rekonvalescenci, je možné ihned se zařadit do běžného života. V případě, že si někdo nechá aplikovat botox do obličeje, čtyři hodiny po ošetření by si neměl lehat, aby botox neprosákl tkáněmi na nežádoucí místa.

V případě ošetření dlaní je třeba alespoň 24 hodin neřídit nebo nezatěžovat dlaně fyzickou námahou. Ošetřená místa by se neměla škrábat a třít. Také je doporučeno týden vynechat návštěvu kosmetiky, solária, sauny, bazénů nebo masáže ošetřené oblasti.

„Pacient by měl ten samý den po ošetření vyvarovat aplikaci antiperspirantů a deodorantů. Efekt nastupuje do druhého až třetího dne a vydrží zhruba šest až osm měsíců, ta doba je samozřejmě do určité míry individuální a mírně se liší pacient od pacienta," řekla doktorka Helena Reisingerová, korektivní dermatolog Mediestetiku.

Strach z botoxu?

Botox neboli botulotoxin je známý jako klobásový jed, který produkují bakterie Clostridium botulinum. Z aplikace botoxu v lékařském prostředí není nutné mít strach.

„Botulotoxin se používá například v neurologii nebo v pediatrii pro uvolňování svalů, a to ve výrazně větších dávkách, než s jakými nakládá estetická dermatologie. Jeho aplikace proti pocení je tak veskrze bezpečnou záležitostí. Botulotoxin se při tomto ošetření navíc zhruba do půl hodiny v těle rozkládá na jiné, biokompatibilní látky," dodala Helena Reisingerová z kliniky Mediestetik.

HyperhidrózaNadměrné pocení neboli hyperhidróza může být znakem různých onemocnění, jako je například zvýšená činnost štítné žlázy, hypoglykémie, virová či bakteriální infekce, extrémní stres nebo některá nádorová onemocnění. V případě, že u sebe zpozorujete výskyt nadměrného pocení, je třeba se poradit s lékařem