Původní historická budova, která se začala rekonstruovat a modernizovat v září 2007, byla 9. června zkolaudována. Do 15. června budou zakončeny i práce v interiérech budovy.

„Nyní se sem stěhuje nový nábytek, do konce června zmizí lešení, které se kolem budovy rozhlasu pne, a na přelomu července a srpna slavnostně otevřeme,“ informoval Deník ředitel odboru marketingu Českého rozhlasu René Zavoral.

Po půldruhém roce se tak Český rozhlas může začít stěhovat z náhradních prostor v Římské a v Jeseniově ulici na Žižkově do zrekonstruovaných kanceláří se zmodernizovaným technickým zázemím.

Citlivé úpravy, úcta k detailům

Historická budova rozhlasu, která je součástí Městské památkové rezervace, musela být rekonstruována velice citlivě. „Všechna kování, okna, kliky i dlažba jsou původní, repasované nebo repliky těch původních. Zachovali jsme i starý výtah pater noster včetně všech detailů jako jsou popelníky na doutníky, abychom vyhověli památkářům,“ sdělil šéf realizačního týmu rekonstrukce Daniel Chára.

„Samozřejmě je v celé budově zákaz kouření, ale chtěli jsme vrátit interiérům budovy všechny původní historické detaily,“ dodal.

Vznikne rozhlasový komplex

První etapa rekonstrukce slavné budovy na Vinohradské třídě se uskutečnila v letech 2004 a 2005. K odstartování druhé etapy na podzim roku 2007 bylo nutné najít náhradní prostory pro studiovou výrobu a přestěhovat na 600 zaměstnanců do dočasných prostor.

Tento problém se podařilo vyřešit nákupem budovy v Římské ulici 15, která sousedí s rozhlasovými budovami Vinohradská 12 a Římská 13, a pronájmem budovy Římská 12 na dobu předpokládané rekonstrukce. Po skončení stavebních prací tak na Vinohradech vznikne ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská.

Většinu nákladů hradil rozhlas

„Jde o největší stavební zásah v dlouholeté historii této kulturní památky, který vyžaduje citlivá řešení s ohledem na její jedinečnost. Těší mě, že je Český rozhlas dostatečně silný a stabilní a mohl použít k financování této skutečně obří rekonstrukce své vlastní finanční zdroje. Jelikož se však jedná o obnovu kulturní památky a památkově chráněného objektu, přibližně desetinu nákladů hradil Český rozhlas z příspěvku státu, konkrétně z rozpočtu ministerstva kultury a financí,“ dodává generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Žižkovská budova v Jeseniově ulici bude po přestěhování všech pracovníků do nově vzniklého komplexu prodána pravděpodobně v první polovině příštího roku. I tak budou některé redakce stále sídlit v Karlíně.