Desítky hasičů, přítomnost statika a evakuovaný čtyřpatrový dům. Takové drama seve středuodehrávalo ve Václavkově ulici v Bubenči.

Trhlina až do čtvrtého patra

Na jednom z domů, který leží nedaleko ražby tunelu Blanka, se totiž objevily půlcentimetrové praskliny. Trhlina rozšířená po celé obvodové zdi domu od přízemí do čtvrtého patra vylekala obyvatele natolik, že ihned zavolali hasiče.

Místní se totiž obávali, aby se objekt nezřítil a nezasypal je jako se tomu stal před několika týdny v Soukenické ulici, kde sutiny zabily čtyři dělníky.

„Přijeli jsme na místo kolem půl dvanácté. Z domu jsme museli vyvést čtyři lidi. Další dva byli imobilní, tak s nimi v domě zůstali hasiči,“ informoval mluvčí hasičů Vít Pernica.

„Jsou to rodiče mé manželky. Tchán je nepohyblivý, takže dolů nemůže,“ řekl reportérovi Deníku muž v uniformě dopravního podniku, který nervózně přecházel před vchodem.

Blanka za to nemůže

Někteří lidé dávali trhliny do souvislosti se stavbou tunelu Blanka. To ale mluvčí Metrostavu František Polák odmítl.

„Blanka se razí několik stovek metrů Václavkovy ulice. Odděluje ji nádraží a kolejiště, takže praskliny v domě spolu nesouvisí. Máme podle zákona vyznačeno pásmo, kde by k menším poklesům půdy mohlo dojít, ale Václavkova ulice už v něm není. Ražba je navíc v Bubenči realizována z povrchu, takže spojitost je silně nepravděpodobná,“ uvedl Polák s tím, že žádné problémy u domů spojené s ražbou dosud nikde nezaregistrovali.

Jak uvedl Pernica, lidé jsou nyní na jakékoliv praskliny více hákliví právě kvůli tragédii v Soukenické ulici.

O půl druhé mohli zpět

Obavy místníchse ale naštěstí nenaplnili. Kolem půl druhé už hasiči odstranili pásku okolo domu a začali jeho obyvatele pouštět zpět do bytů.

„Nosná zeď klesla pravděpodobně vlivem narušení dešťové vody, není to sice maličkost, ale Pražanům nic nehrozí,“ ujistil městský statik Petr Macháň. Kvůli narušeným zdem ale nechal šéf stavebního odboru podepřít schodiště.

Podle Macháně se podobné případy dějí několikrát do roka. Mezi nejtragičtější se ale zapsalo právě zřícení domu v Soukenické ulici. O jeho osudu předevčírem definitivě rozhodl stavební odbor Prahy 1. Ten zkonstatoval, že zbylé stěny budou strženy a s demolicí, která by měla trvat asi tři měsíce se začně ještě tento týden. Zaměstnanci stavebních firem však budou muset trosky rozebírat ručně, aby nerušili okolní obyvatele.

LUCIE BOHÁČOVÁ, JAKUB KRUPKA