"Vím, že to v žádném případě nesouviselo s osobou současného nebo minulého prezidenta," stojí v e-mailu, který mluvčí prezidenta zveřejnil na svém facebooku. Ovčáček sdělil, že e-mail přišel od občana z Plzně, který známého vědce na státní vyznamenání navrhl. "Když jsem s návrhem seznámil dr. Jiřího Grygara, dozvěděl jsem se, že podobný nápad se už před lety zrodil v hlavách poslanců Parlamentu ČR a i Senátu ČR. Dr. Grygar ještě v zárodku tuto myšlenku zastavil," píše občan.

V závěru mailu, který je adresován prezidentovi, Kanceláři prezidenta republiky, poslancům a předsedovi Organizačního výboru Parlamentu ČR, jeho autor svůj návrh na nominaci Grygara stahuje.

Seznam osobností, které poslanci navrhují prezidentovi na nejvyšší státní vyznamenání dnes schválila Sněmovna. Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že astrofyzik Grygar byl vyňat na vlastní žádost, blíž to nezdůvodnil.

Někteří politici si to vyložili jako signál, že vědec nechce převzít vyznamenání od současného prezidenta. "Velice si vážím postoje Jiřího Grygara, že se vzdal možnosti získat vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana," uvedla na facebooku místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Poslanec ODS Martin Novotný podotkl, že Grygarův krok je pro něho důležitější signál, než bude říjnový ceremoniál udílení vyznamenání na Hradě. Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil na svém twitteru napsal, že Grygarovi rozumí. "Nemohl mít jistotu,že vedle něj nebude zase na Hradě stát třeba komunistický ministr," napsal Pospíšil.

Státní vyznamenání z rukou prezidenta Zemana odmítl v roce 2013 hudebník Vladimír Mišík. "Vážený pane presidente, velmi se omlouvám, ale z důvodu rostoucí nevole z některých Vašich rozhodnutí jsem dospěl k závěru Vámi nabízené státní vyznamenání nepřijmout," napsal Mišík, který měl dostat medaili Za zásluhy.

Kontroverzní výběr osobností

Zeman zatím předával vyznamenání 28. října třikrát a vždy výběrem osobností vzbudil kontroverze. Například v roce 2014 bylo hojně kritizováno udělení medaile Za zásluhy režisérům Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi. Na protest proti tomu vrátil medaili Za zásluhy z roku 2002 režisér Jan Němec. "Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera, s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře," uvedl Němec ke svému protestu.

O vrácení vyznamenání hovořil v roce 2013 i Philipp Janýr, syn Přemysla Janýra, který v roce 1999 dostal in memoriam Řád TGM. Philipp Janýr kritizoval to, že má být vyznamenán bývalý předseda JZD Slušovice a vlivný člen KSČ František Čuba. Janýr nakonec vyznamenání nevrátil, spokojil se s tím, že Čuba dostal medaili Za zásluhy, tedy jiný typ ocenění než jeho otec.