Z hlediska reálné práce a plnění programu lze koalici přičíst několik světlých momentů, přičemž některé kroky a postoje naopak budí rozpaky. Město začalo pracovat na přehledu městských pozemků a vybraných brownfieldů vhodných pro bytovou výstavbu. Je to jen první krok, leč nezbytný, na náročné cestě z celopražské krize v oblasti bydlení. Začala také např. příprava tramvajové trati přes Václavské náměstí, na jejíž prospěšnosti panuje všeobecná shoda.

Muzejní oáza je součástí revitalizace horní části pražského Václavského náměstí. Její součástí jsou i položené koleje pro tramvaje.
Experti se shodují: Václavské náměstí tramvaje potřebuje

Naproti tomu nově zřízený úřad „nočního starosty“ je podle opozice především marketingovým tahem, který má ukázat, že koalice pracuje. A posměšnému opozičnímu označení „koalice novinových titulků“ nahrává třeba i v lednu slavnostně ohlášené a dosud nedotažené opatření v podobě MHD zdarma během smogové situace.

Antikonfliktní tým v akci.
Pražským „nočním starostou“ bude Jan Štern. Je zbytečný, tvrdí ODS

V koalici funguje chemie

Naopak příjemným překvapením může být pro mnohé suverénní počínání politicky nezkušeného Zdeňka Hřiba v roli primátora. Mluví srozumitelně, vystupuje sebevědomě, zároveň ani málo, ani moc často. Požadavky, kterými podmínil vznik „Babišovy vládní čtvrti“ v Letňanech, jsou tvrdé, ale dávají smysl. A především posilují Hřibovu vyjednávací pozici.

Nereálný socialismus. Vizualizace ukazují architektonické návrhy budov, které mohly vyrůst v hlavním městě.
Babiš není první. O vládní čtvrti v Praze snili už za první republiky

Síla této koalice je i v „mezilidské chemii“ jejích hlavních představitelů. Primátor, Jan Čižinský a Jiří Pospíšil jsou podobné ročníky a vzájemně se viditelně velmi respektují. V žertu se oslovují „sousede“. Taková chemie v minulé koalici Adriany Krnáčové nebyla ani náznakem.