Výstavní domy v zahraničí nehledí na věk či bohatství svých návštěvníků. V britském hlavním městě je do národních galerií a muzeí vstupné zdarma na stálé expozice pro všechny věkové skupiny. I v jiných evropských městech se zdarma otvírají brány pro návštěvníky jednou měsíčně. Případně nabízejí bezplatnou návštěvu mladým lidem.

Lidé by platili dobrovolné vstupné 

V Praze zatím taková praxe není. Přesto by v některých institucích mohla brzy začít platit. „Máme záměr zpřístupnit do budoucna stálé expozice Národní galerie v Praze pro všechny návštěvníky," uvedl ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Lidé by podle jeho přání platili dobrovolné vstupné.

Kdy by mohli lidé vyrazit zdarma kupříkladu do Veletržního paláce, je však zatím nejasné. Záleží na ministerstvu kultury, zda by dalo instituci více peněz.

Jeden den by mohl být zdarma 

„Zatím se nám daří prodlužovat projekt volného vstupu pro děti, mládež do 18 let a studenty do 26 let," dodal Fajt s tím, že ztrátu doplácí v rámci spolupráce Komerční banka.

Volný vstup by měly mít podle pražského radního pro kulturu Jana Wolfa Galerie a Muzeum hlavního města. „Jeden den v týdnu by člověk nemusel platit. Aby byla návštěva zdarma každý den, je však špatně. Místo by ztratilo prestiž," řekl Wolf. Na podobném principu fungují muzea a galerie v jiných evropských státech. Třeba v Berlíně či Budapešti.

Zemědělci pokukují po Aglii 

Londýnský model by se však mohl v Praze i tak objevit. Uvažuje o něm Národní zemědělské muzeum, jak prozradil ředitel pražské pobočky muzea Jiří Houdek.

„Zatím máme od konce srpna vstup zdarma pro osoby do 18 let. Chtěli bychom však jít cestou jako v Anglii a nevybírat žádné vstupné," sdělil Houdek.

A mohlo by k tomu dojít poměrně brzy. Instituce chce nejdříve zvýšit návštěvnost, což se jí podle Houdka daří, a už za dva tři roky by mohlo začít vážné uvažování o návštěvách bez placení. Popřípadě je ve hře ještě jedna možnost týkající se ceny vstupenek.

Dvě muzea by byla za výhodnou cenu 

Zemědělské muzeum je sousedem Národního technického muzea, které je stále z obou budov tou navštěvovanější. Vzhledem k blízkosti by mohla vzniknout určitá spolupráce na bázi zvýhodněného vstupného.

Kdo by navštívil jedno muzeum, měl by zvýhodněnou návštěvu do toho druhého. Ani jedna z institucí takovou možnost nevylučuje, avšak její zavedení je zatím pouze ve formě úvah.

Muzea se vstupem zdarma. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Do židovského muzea a na Petřín přišlo v létě přes 300 tisíc lidí