Ačkoli tváří SPO je především její předseda a senátor Jan Veleba, do říjnových voleb ji jako superlídr povede hudebník, herec a malíř František Ringo Čech.

„Je to pravda. Požádal mě o to můj přítel, prezident Zeman. Plním dané slovo a budu jako nezávislý kandidovat za zemanovce v Praze,“ potvrdil Deníku své angažmá Čech. Podle něj je v politice možné všechno, takže věří i v úspěch SPO a zdolání pětiprocentní hranice. „Český král z boje neutíká,“ dodal umělec, který před dvěma roky převzal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Proruští separatisté. Ilustrační foto.
Za separatisty na Ukrajině bojuje až deset Čechů, odhadl velvyslanec

Zemanovci šli poprvé do voleb v roce 2010, kdy je vedl Miloš Zeman. Získali 4,33 procenta. Do sněmovny se nedostali, ale významně oslabili Paroubkovu ČSSD, čímž pomohli k ustavení pravicové vlády Petra Nečase.

Po pádu jeho kabinetu v létě 2013 Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka a v jeho vládním týmu zasedlo několik ministrů spojených finančně či ideově právě s SPO, například František Koníček, Zdeněk Žák, Martin Pecina, Miroslav Toman či Jiří Balvín. V předčasných volbách na podzim 2013 vedl kandidátku SPO ve Zlínském kraji hradní kancléř Vratislav Mynář, na dalších místech figuroval i hradní protokolář Miroslav Kruliš či bývalý šéf JZD Slušovice František Čuba. Volilo je 2,6 procenta občanů. 

Ilustrační foto.
Česko žaluje evropskou směrnici o zbraních, může ohrozit bezpečnost země