Svoji novou publikaci představí pražským čtenářům v průběhu Knihománie například Marie Poledňáková. Známá režisérka vydává svoji první autobiografii s příznačným názvem S kým mě bavil svět.

„Vyprávím o tom, s kým mě bavilo pracovat a žít, ale i s kým mě svět nebavil. Nebojím se v knize dotyčné pojmenovat," říká autorka dvanácti celovečerních filmů. Podle jejích slov se při práci na životopisné knize chtěla sama přesvědčit, zda dokáže písemně zaznamenat vlastní vzpomínky a životní události.

„Je pravda, že jsme dost škrtali, ale snad se výsledek podařil. Pro dokreslení jsou součástí i autentické fotografie z rodinného alba," dodává Poledňáková.

Na přelomu října a listopadu spatří světlo světa i další biografie. David Hrbek, který je znám především díky scénickým rozhovorům, které mnoho let moderuje ve Švandově divadle, nyní přesedlal z jeviště na sport. V knižní novince Šmíca zpovídá bývalého českého fotbalového reprezentanta a vítěze Ligy mistrů Vladimíra Šmicera.

„Proto se v ní i zarytý fanoušek Vladimíra Šmicera dozví zcela nové informace. David Hrbek se ho totiž ptal úplně jinak a na jiné věci, než je zvyklý od sportovních novinářů," vysvětluje Miroslav Ilenčík z nakladatelství Malý princ. Knihu, která je doplněna o interview s Karlem Brücknerem, Ivanem Trojanem nebo se Šmicerovou manželkou Pavlínou, představí autoři rovněž v pražských knihkupectvích.

Šťastné příběhy Čtyřlístku

Tam uvede čerstvé podzimní čtení i Jaroslav Němeček, autor zvířecích kamarádů z Čtyřlístku, který jako obvykle v předvánočním čase vydává knižní soubor komiksů publikovaných v uplynulých letech také časopisecky.

Šťastné příběhy Čtyřlístku jsou již dvanáctou knihou z této edice, kamarádi Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín v ní prožijí Vánoce pod ledem, podívají se do vesmíru a dokonce i zachrání slony.

„Tentokrát to jsou příběhy, které vyšly v letech 1994-95. Při návratu ke starším komiksům se občas divím, jak se každá postava za ty roky proměnila," říká „otec" Čtyřlístku Jaroslav Němeček. Dříve podle něj měla zvířata větší hlavy, Fifinka zase působila jako miminko.

Ani letos nechybí v Knihománii kniha receptů, Roman Vaněk nazval novou publikaci Klenoty klasické evropské kuchyně a podle autorových slov se podle ní naučí vařit úplně každý, včetně kuchařů-začátečníků.

Vynikající steak s pepřovou omáčkou nám podle ní uvařila i čtrnáctiletá slečna. Všechny recepty jsou totiž popsané do detailů včetně takových informací, jako že necháme 40 minut v pokojové teplotě změknout máslo," vysvětluje Vaněk. Kniha obsahuje 200 receptů doplněných o fotografické snímky.

Knihománie 2013

- Projekt pro čtenáře a knihkupce, trvá od 26. října do 26. listopadu

- Období literárních akcí, autogramiád, slevových akcí u knihkupců

- Vychází 22 nových titulů od předních českých i zahraničních spisovatelů od 15 předních nakladatelů

- První Knihománii inicioval a zorganizoval na jaře loňského roku český nakladatel a knižní distributor Euromedia Group a zopakoval ji i na podzim

Kdy, kde a co?

Kde se lze během Knihománie setkat s autory (výběr akcí)?

5. listopadu: Luxor (Václavské náměstí) Marie Poledňáková

6. listopadu: Knihy Dobrovský (Arkády Pankrác) Vladimír Šmicer

13. listopadu: Knihy Dobrovský (Arkády Pankrác) Roman Vaněk

19. listopadu: Luxor (Václavské náměstí) Jaroslav Němeček

Které knihy jsou letos součástí Knihománie?

Z. Svěrák, J. Uhlíř: Dětem, H. Murakami: 1Q84, J. Deaver: Pokoj smrti, J. Rollins, R. Cantrellová: Krvavé evangelium, K. Janouchová: Sesterstvo, K. Taylor: Barvy lásky 2 Obnažená, G. Simsion: Projekt manželka, G. Delacourt: Seznam mých přání, R. Vaněk: Klenoty klasické evropské kuchyně, M. Poledňáková: S kým mě bavil svět, Ch. Andersen: Mick Jagger, D. Hrbek, V. Šmicer: Šmíca, I. Hüttnerová: Iva, L. Vaňková: Kronika Karla IV. Cval rytířských koní, D. J. Žák, R. Kalčík: Král Šumavy, V. Soukup, P. David: Dějiny zámků v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Kolektiv: Osobnosti českých dějin, Kolektiv: Móda, M. O´Connorová: Město z kostí, N. H. Kowit: Vítejte v Klubu trapáků, Z. Ertl: Kouzelné pohádky, J. Němeček: Šťastné příběhy Čtyřlístku