„U mě to rozhodně nesouvisí, že by mě kontaktovali nějací kmotři, jak se dozvídám celou noc na mailech a všech serverech a SMS. Zaznamenávám, bych řekl, k mému potěšení, hodně pozitivních reakcí," řekl dnes novinářům ve Sněmovně Úlehla, který se označil za transparentního politika na Zlínsku.

Svůj krok, k němuž se prý rozhodl již dříve, údajně nekonzultoval s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem ani nekoordinoval s Floriánem; vedení strany o něm prý vědělo. Že by porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, se nedomnívá, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku.

Velká křivda

Již ve středu byl sice vyloučen z poslaneckého klubu ODS, ve straně prý ale zůstává a hodlá nadále zastávat její program. „Pokud by se tak stalo, budu to považovat za velkou křivdu," řekl k případnému vyloučení ze strany. Nejednal prý v rozporu s rozhodnutím strany. Do jiného politického uskupení přestupovat nechce. Předseda občanských demokratů ve Zlínském kraji Libor Lukáš řekl, že místní sdružení ODS se bude situací zabývat v pátek. Ve straně by měl podle Lukáše Úlehla skončit.

Kvůli situaci kolem Floriána se dnes odpoledne sejde vedení pražské ODS. Na pátek je pak svolána výkonná rada strany, která by mohla o žádosti pražské ODS o vyloučení straníků rozhodnout. Svoboda chce navrhnout vyloučení také pražského politika a lobbisty Tomáše Hrdličky, který podle některých médií stál za změnou názorů dvojice poslanců. Ti ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka a porušili dohodu bývalé koalice. Klub je ještě večer vyloučil ze svých řad.

Zatímco odchod dvojice rebelujících poslanců požaduje řada členů ODS, Svoboda uznává, že v případě Hrdličky bude jednání složitější, protože stanovy neporušil. Domnívá se ale, že svou činností ODS poškozuje. „Lidé, kteří nemají žádnou kvalitu, ve straně nemohou být. A ODS to musí říct jasně, že lidi s pochybnou minulostí veksláků, pasáků nebo osobních řidičů ‚někoho' tam nechce," zdůvodnil svůj postup Svoboda.

S Hrdličkou to bude složitější

Tomáš ÚlehlaSituací v pražské ODS by se kromě grémia měla zabývat i regionální rada, řekla poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Sejít by se měla ještě tento nebo příští týden. Zatímco o vyloučení Floriána a Úlehly mluví Černochová nekompromisně, s osudem Hrdličky to podle ní bude složitější. „Nechci rozhodně pana Hrdličku hájit. Musíme být ale v tomto případě opatrnější. Nemůžeme někoho vylučovat pouze za to, že něco řekl," poznamenala.

Podle politologů je ODS dlouhodobě v krizi a události kolem středečního hlasování o důvěře znovu ukázaly, že se neumí sjednotit v zásadním okamžiku. Poslanec Boris Šťastný si myslí, že by proto strana měla požádat svého bývalého předsedu a exprezidenta Václava Klause, aby se vrátil a pomohl s její záchranou. Řekl to serveru iDnes.cz.

Bez komentáře

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nechtěla názory Šťastného komentovat. „Nebudu komentovat své kolegy jinde než na jednání poslaneckého klubu," poznamenala.

Dnes ráno jednalo také grémium strany. Občanští demokraté dosud s předčasnými volbami nepočítali, a tak musí podle místopředsedy Zbyňka Stanjury začít brzy s přípravou kandidátek. Němcová předpokládá, že si širší vedení strany v pátek ujasní termíny, do kterých se musí všechny náležitosti stihnout. Na dotaz, zda by mohla stranu vést do voleb, řekla: „To jsou otázky, které si musíme vyříkat vevnitř."