„Nyní již začala špička poptávky po brigádnících na letní období, která vyvrcholí během května," uvedl Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz. V dubnu registrovali v hlavním městě téměř 2500 brigádnických pozic, v květnu má toto číslo vzrůst až na 3500.

Také personální agentura Manpower bude v Praze do léta hledat na 400 brigádníků pro zhruba 60 firem. „Tři čtvrtiny jsou manuální brigády za 80 až 90 korun na hodinu. Zbytek jsou administrativní brigády, kde může být odměna i 110 Kč. Jedná se především o práci na recepcích, vkládání dat, pomocné práce v účetnictví," sdělil marketingový manažer společnosti Jiří Halbrštát s tím, že na těchto pozicích studenti často uplatní i angličtinu.

V létě je podle něj administrativních brigád více, protože firmy takto pokrývají nedostatek personálu v době dovolených. Při shánění brigády se vyplatí sledovat aktuální nabídky a reagovat pokud možno okamžitě, pozice totiž často bývají obsazeny i během pár desítek minut," varoval Dombrovský.

Trendem je podle oslovených odborníků nárůst brigád v marketingu a vzdělávání, ale také poptávka po lidech na úklid. „Souvisí to se zpřísněním legislativy a kontrol nelegálního zaměstnávání. Firmy se proto bojí najímat si pracovníky od nelegálních ukrajinských agentur," vysvětlil Halbrštát zvýšenou nabídku úklidových prací. Naopak v pohostinství a gastronomii v posledních letech podle Dombrovského brigádnických příležitostí ubylo.