Pořadatelem akce je Českomoravský svaz minipivovarů a představilo se na ní 61 pivovarů se 120 druhy piva 25 různých stylů z celé republiky, kde každý z pivovarů vybral svá dvě nejlepší piva a celkově se zdarma vyčepovalo přes 6000 litrů.

„Akce se pevně usadila v programu milovníků piva, což bylo vidět na zvýšené návštěvnosti. Již všichni pochopili, co očekávat, a kolotoče už nikdo nehledal. Vše proběhlo v klidu a v pohodě," hodnotí Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Na festivalu byli přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podávali návštěvníkům akce co nejobsáhlejší a nepřesnější informace.

„Tento festival je povedenou kulturní a kultivovanou degustační akcí, kterou navštěvují poučení laici. Nejde tedy o běžný pivní festival, kam lidi přijdou vypít co nejvíce. Je to také skvělé místo na zprostředkování kontaktů mezi výrobci piva a majiteli pivoték a restaurací, kteří zde mohou rovnou ochutnat a porovnat piva, jež mohou skončit u nich na čepu. A v neposlední řadě také skvělá příležitost setkat se s kolegy pivovarníky," říká David Máša, sládek z Pivovaru Antoš Slaný.

Počasí vyšlo skvěle

Festival minipivovarů si ale chválili i návštěvníci. „Akce je to skvělá, organizace úžasná, počasí vyšlo krásně a je tu spousta zajímavých a dobrých piv. Nejvíce mě zaujala Flekovská 13° z Pivovaru a restaurace U Fleků, dále Abbey 16° z Joes garage brewery nebo Hop Swill IPA 17°z Pivovaru Zhůřák Nepomuk," říká Jiří z Prahy, návštěvník festivalu. „Super akce, hlavně ať pokračuje dál, jelikož má smysl podporovat minipivovary. Čím víc, tím líp," dodává návštěvník Marek z Opavy.

Akce se zúčastnil i známý milovník piva, Ladislav Jakl, zároveň prezident První pivní extraligy, který hodnotil: „Neexistuje žádný jiný festival, na kterém by byli v takové míře přítomni sládci a majitelé pivovarů, což je skvělé jak pro návštěvníky, jelikož se od nich mohou mnohé dozvědět, tak přímo pro pivovarníky, protože spolu mohou pohovořit. Pochválit musím i organizaci, která je rok od roku lepší. Festival se koná na krásném a prestižním místě, což si pivo jako ušlechtilý a prestižní nápoj zaslouží. Také musím dodat, že Honza Šuráň má určitě smlouvu s ďáblem, protože není možné, aby měl již třetím rokem takové štěstí na počasí."

Pivo není přežitek minulosti

V Čechách bohužel zůstává přežitek minulosti, kde je pivo spojeno se zakouřenou restaurací, pitím v pracovní době a čímsi primitivním a tento festival ukazuje pravý opak, unikátní prostředí, výrazné chutě, krásné chování lidí vůči sobě, kteří mezi sebou diskutují, ale neopíjejí se. Velkou předností festivalu je to, že jsou pivovary postaveny sobě na roveň, kde nikdo nemá větší nebo menší stánek.

O Českomoravském svazu minipivovarů Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011 32 restauračními pivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů a v současné době má 72 činných členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis a školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.