Nápis na fasádě vzniká prostoupením slunečních paprsků skrz několik malých kovových destiček připevněných k fasádě. To, zda je vidět, či nikoli, záleží na počasí.

Instalace uměleckého díla je výsledkem spolupráce Českého vysokého učení technického, majitele Betlémské kaple, a Spolku pro připomínku odkazu Mistra Jana Husa. Autory díla jsou Adam Jirkal, Martin Papcún a Jerry Koza z pražského Atelieru SAD. V Kostnici se objeví v německém jazyce na fasádě Stephanschule, kde byl Jan Hus vězněn. Odhalen bude 28. června.

Iniciátorem projektu je podnikatel Libor Burian, který se rozhodl, že bude u příležitosti husovského výročí financovat počin, jež by Husa trvale připomínal. Ve spolupráci s architekty a zástupcem evangelické církve založili pro vznik díla spolek.

Pravda boží, nikoliv pozemská

„Vítězné řešení spojuje boží slunce, což je podle mě geniální. A když 6. července nezasvítí, tak holt zasvítí až 7. července. Je to právě ta boží vůle, Jan Hus myslel pravdu boží, nikoli pravdu pozemskou," řekl v pondělí novinářům člen výběrové komise, architekt David Vávra.

„Úžasná zpráva pro naši společnost je, že přijde soukromý investor a chce oslavit Jana Husa. Důležité také je, že se podařilo umístit nápis na národní kulturní památku, protože pokud do historických objektů nebude vstupovat současná architektura, stanou se z nich ghetta," dodal.

Stín má velmi silnou vlastnost

„I v dnešní zrychlené společnosti jsou momenty, které ovlivnit nelze – to je počasí. To pro nás byla ta vyšší, nadřazená věc," řekl jeden z členů vítězného týmu Jerry Koza.

„Nápis je čitelný zhruba dvě hodiny denně, po dobu tří, čtyř měsíců. Pro mě má potenciál oproti klasické podobě pamětní desky, aby během té oslavy mohlo být ještě něco málo navíc. Je to trochu typografická, stínová, dynamická socha. Stín je něco, co není hmatatelné, ale má velmi silnou, především fotografickou vlastnost," řekl ke svému dílu.

Ve výroční den Husovy smrti se také poprvé při bohoslužbě rozezní nový zvon pro Betlémskou kapli. Loni v prosinci ho přímo na nádvoří kaple odlil mladý zvonař Michal Votruba. Do 5. července si jej lidé mohou přijít prohlédnout na provizorní zvonici a spatřit jeho výzdobu. Tvoří ji výjev z Jenského kodexu s Janem Husem při kázání v Betlémské kapli; zvon je atypicky rozdělen a třetiny, v dalších jsou bible a kalich.