Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) minulý týden uvedla, že petice dosáhla dostatečného počtu hlasů pro svolání schůze. Jde prý o 950 platných podpisů místních obyvatel. Podle organizátorů výzvu podepsalo kolem 4000 lidí.

Dosavadnímu nájemci uplynula nájemní smlouva 

Starostka před týdnem zároveň řekla, že kritizovanou smlouvu s novým provozovatelem trhů zatím nepodepsala. Zda s podpisem vyčká do schůze, neuvedla. Smlouvu ale nechá prověřit kontrolnímu výboru. Právníci navíc připraví odborné stanovisko.

Dosavadnímu nájemci, společnosti Archetyp, uplynula nájemní smlouva na konci loňského roku. Městská část proto vypsala výběrové řízení, ze kterého jako vítěz vyšla firma World Production.

Zelení považují soutěž za netransparentní 

Cílem výběrového řízení bylo podle koalice oživení trhů, rozšíření sortimentu a služeb. Místostarosta Alexander Bellu (ODS) tvrdí, že se výběr uskutečnil „ve standardním režimu a nemůže být žádným způsobem zpochybňován".

Organizátoři petice stejně jako zastupitelé z opoziční Strany zelených ale považují soutěž za nezákonnou a netransparentní. Žádají, aby zastupitelé výsledek přehodnotili. Proti výběru je i Archetyp, který v Praze 3 působí od roku 2010 a který mimo jiné provozuje farmářské trhy na vltavské náplavce.

Čtěte také: Epopej na Těšnově je nesmysl, zlobí se Praha 3