„Pojďme oslavit týden, který vyvrcholí Dnem české státnosti. Máme rádi kávu, proto si na Hradě českých králů, československých a českých prezidentů připijeme stylově právě tou. Nelze očekávat pohostinnost tamního rezidenta, kávu tedy vlastní (například v termosce). A červené trenky jsou horký módní trend," píše se na profilu skupiny, jíž zatím účast přislíbilo kolem stovky lidí.

První dvojice recesistů už svou fotku na Facebook umístila. „Když jsme vešli do průchodu mezi prvním a druhým nádvoří a chtěli se vyfotit u vchodu do prezidentského křídla, najednou na nás z obou stran přišla hradní policie. Přistoupili k nám a vyzvali nás, ať se legitimujeme," uvedl k pondělní „tréninkové akci" jeden z dvojice. Po asi půlhodinové kontrole dokumentů mohli prý oba muži odejít.

Další lidé na Facebooku umísťují montáže fotografií například se Zemanem v červených trenýrkách nebo vyzývají ostatní, aby na svých domech rudé trenýrky umístili.

Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic." Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly. Hovořil také o fašizaci takzvané pražské kavárny, kterou hlava státu nezřídka kritizuje.

Čtěte také: Na lešení Hradu opakovaně zasahovala ochranná služba