Jak dlouho se znáte?

Přes dvacet let. Miloš mě přijímal do sociální demokracie společně s Pavlem Dostálem. Mám velmi nízké číslo stranického průkazu.

Někteří lidé si na vítěze voleb vsadili. Byl jste si výhrou Miloše Zemana natolik jistý, že byste to taky udělal?

Pro mě je to věc natolik vážná, že bych se rozhodně nesázel. Jsem jeho poslanec, jeho přítel. Víte, kdy jsem si byl jistý, že Miloš vyhraje? V momentě, kdy se odhlasoval zákon o přímé volbě prezidenta. Protože jak to v rukou neměli poslanci, měl jsem naprostou jistotu. Tím, že stále chodím mezi lidi, jsem měl přehled o jeho oblibě. Především mimo Prahu. Na tu jsem se také soustředil.

Kdy jste začal tedy pana Zemana aktivně propagovat?

Udělal jasem si vlastní osobní kampaň. Zaměřil jsem se na média  na radio a televizi.

Pamatujete si nejpříjemnější chvíli volební kampaně?

Výhra. Těch prvních nádherných patnáct minut. To je něco nezapomenutelného. Velké opojení z vítězství a radost, kterou člověk zažívá. Ale popravdě řečeno mě potom velmi silně reakce na Milošovu výhru znechutila.

Čím konkrétně?

Jestliže vznikne takovýhle fanatismus kvůli klasické věci, jakou je volba prezidenta a lidé v tu chvíli říkají: „To není můj prezident." A čí tedy je? Nebudou frankovat dopisy? Nebudou lepit Milošovu známku? Kde se bere ta zloba! Našel jsem pro to takové přirovnání… Panská jízda vyjela s těžkým brněním na koních a bratr Zeman zavelel polnímu vojsku do těžké bitvy. Jako ti husité. To je hezký umělecký obraz, ne? Chtěl bych lidem vzkázat, aby už neblbli. Česko je malý stát, malá země, volilo se mezi slušnými kandidáty a Miloš Zeman je pro nás dobrý prezident.

Co vnímáte jako jeho klad?

Oceňuji jeho humor, vtip a nadhled. Občas mu ten jeho sarkasmus mají Češi za zlé, protože nemají smysl pro humor. Za to, za co by ho v Anglii velebili, je u nás kritizován.

Myslíte si, že Češi nemají smysl pro humor?

O tom jsem přesvědčený.

Kdyby zvítězil druhý kandidát, Karel Schwarzenberg, respektoval byste to tedy?

Tak, jak jsem byl těch patnáct minut v euforii a veselý, byl bych těch pár minut naopak smutný a zklamaný  z prohry. To je vše.

František Ringo Čech

Bubeník, zpěvák, textař, herec, komik, moderátor, politik, publicista, scenárista, dramatik, naivní malíř a spisovatel. Tím vším se postupně stal František Ringo Čech. Narodil se 9. července 1943 v Praze, v rodině barového umělce a písničkáře vídeňského původu. Vyučil se radiomechanikem a opravářem televizí.