„Exploze nás vzbudila, v tom vedru máme otevřená okna a nejdřív jsme si mysleli, že tam někde na silnici vybouchla nějaká cisterna. Zorientovali jsme ale okamžitě, plameny a kouř z rozvodny pod námi byly za chvíli vidět na míle daleko," popisoval své pocity Vladimír Mlynář z Nechvílovy ulice na sídlišti Chodov. Podle něho i v okolních domech bylo hodně lidí, kteří ohnivou záři pozorovali s jistým zděšením. „Bodejť by ne, byli jsme potmě a ve vlastním bytě pak nenajdete ani kliku od dveří. Natož aspoň svíčku," poznamenal

Stejného názoru byli i manželé Jana a Stanislav Veselých ze stejné ulice. Manželská dvojice, jak řekla, tuto noční epizodu vnímala spíš s nadhledem. „Mrazák bez proudu vydrží dobrých osm hodin, takže jsme byli klidní. Pak už by to asi byl problém," dodali.

Obyvatelé početných obytných bloků Jižního Města byli informováni pojízdným rozhlasem, aby do nezbytně nutné doby neotvírali okna. Důvod byl jasný hustý dým se v nočním dusném parnu rozptyloval jen pozvolna.

Někomu chyběly informace…

„A to nám na tom s manželem nejvíc vadilo. Proč i nás o nějakém nebezpečí v ovzduší nikdo neinformoval? Že se někde něco stalo, jsme poznali podle množství projíždějících policajtských aut, sanitek a hasičů," glosovala Zora Stříbrná z Valentovy ulice na Opatově.

Jiní oslovení respondenti z Opatova nad tímto argumentem jen mávli nezúčastněně rukou. Prý když se někde něco velkého stane, tak prostě sirény ječí. Na velkých sídlištích to ani v jiných dnech není až tak nic neobvyklého. Prostě chvilkový rozruch a pak je zase klid.

Někoho požár nevzrušoval…

„Obrazně řečeno, kvůli šlendriánu politiků hoří v podstatě celá republika, takže nějaká trafostanice se samosebou rychle opraví a život jde dál," utrousil muž, který se představil jako Bohuslav Kovanda, státní úředník ve výslužbě. Toho, jak řekl, výpadek proudu dokonce i trochu pobavil. Respektive připravil jeho vnukovi hodně horké chvilky. „Je to lajdák po tátovi, a úkoly do školy dělal pozdě večer. Pak buch, a tma. Jestli je vůbec napsal, po tom jsem už raději nepátral," loučil se sarkastickým úsměvem. Zato policejní vyšetřovatelé spolu s kolegy s hasičského záchranného sboru pátrali ještě celé včerejší dopoledne, zda v místě úterního ohnivého divadla nehrozí další bezprostřední nebezpečí.

Nicméně hasiči ještě včera spěchali do Hloubětína na sídliště Lehovec. Tam totiž rovněž došlo k požáru trafostanice. Událost na Lehovci je jiná svým charakterem, příčinou i dosahem. Tamější trafačku v Kukelské ulici vyřadil asi tři čtvrtě hodiny před polednem z činnosti elektrický výboj načež na několik desítek minut zůstali bez dodávek proudu nejen odběratelé v bezprostředním okolí, ale také v části Černého Mostu, v Hloubětíně a v Satalicích. Za poruchu, která trafostanici „odstřelila", může závada na koncovce jednoho z kabelů. Místa zásobovaná elektřinou z porouchané trafačky energetici přepojili na jiné zdroje. Na místě zasahovali hasiči, ukázalo se ale, rozvodné zařízení požár nepostihl. Byť po zkratu skutečně v objektu vycházel kouř. Hasit plameny tak nebylo třeba; postačilo odvětrání prostor a ochlazení místa zahoření. Kriminalisté, kteří zkoumali okolnosti události, potvrdili, že za vším stojí technická závada a nikoli zavinění konkrétní osoby.

Jako souhru náhod označuje požár obou trafostanic Zuzana Dvořáková, ředitelka komunikace ČEPS, jejíž transformátor shořel v úterý večer.

Podle odhadů společnosti byl první požár pravděpodobně způsobený technickou závadou, vadná součástka se nicméně mohla rozbít i vlivem tepla. Příčiny požáru se ale technici společnosti nedozví, dokud celý transformátor důkladně neprozkoumají, dodala Dvořáková.