Zatímco ještě na začátku tohoto měsíce to vypadalo, že Prahu s přehledem ovládne TOP 09: její náskok na druhou trojkoalici činil více než šest procent a před třetím hnutím ANO téměř devět procent, teď se statistiky vyrovnávají: Babišovo ANO, které v Praze do komunálních vede Adriana Krnáčová, se mocně dotahuje a na TOP 09 ztrácí podle Sanepu jen 3,4 procenta, což je v rozmezí statistické chyby.

Z průzkumu nelze říct, že by si TOP 09, kterou v metropoli vede do voleb současný primátor Tomáš Hudeček, výrazně pohoršila: začátkem září bylo rozhodnuto volit ji 20,7 procenta lidí, teď je jich o jedno procento méně: 19,7. Výrazně ale poskočilo kupředu ANO: z 11,8 procenta voličů na 16,3.

Doplácí na to trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů: třebaže oproti poslednímu průzkumu Sanepu ztratila jen půl procenta hlasů, spadla tak z druhého na třetí místo.

Vzhledem k tomu, že ztráty a zisky všech stran byly ve spodním rozmezí statistické chyby, nelze z čísel konstatovat, že by ANO obralo o hlasy ostatní strany. Spíše se mu podařilo zacílit na dosud nerozhodnuté voliče.

Dále slábnoucí podpora ODS

Průzkum pak ukázal na dále slábnoucí podporu ODS. Dosud se nestalo, aby ji v metropoli jen o několik desetin procenta hlasů ohrožovala KSČM. Na druhou stranu, ODS vykazovala velmi slabé výsledky i před loňskými parlamentními volbami a nakonec jí v metropoli dalo hlas téměř 12 procent lidí.

Zhruba „na svém" v posledních dvou průzkumech Sanepu zůstává ČSSD, svůj hlas jí chce dát kolem 11,7 procenta voličů. Nadějné vyhlídky na to dostat se do zastupitelstva hlavního města dále drží i hnutí Pro Prahu a Strana svobodných občanů, o pouhá tři desetiny procenta hlasů pod čarou zůstává Česká pirátská strana.

Exkluzivní průzkum společnosti Sanep byl pro deníky VLP ve dnech 22. až 27. září 2014 proveden na reprezentativním vzorku 1417 dotázaných obyvatel Prahy ve věku 18 a více let.

Komunální volby 2014 - exkluzivní průzkum společnosti Sanep pro Pražský deník.