Do našeho online rozhovoru přijali pozvání PhDr. Tomáš Grulich, nominovaný ODS, a Bc. František Adámek, kandidát ČSSD. Oba kandidáti odpovídali na stejnou otázku, kterou jste jim položili.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Čtěte také: Senát není zbytečný, řekl online Libor Michálek

Odpovědi kterého z kandidátů vás více zaujaly? Hlasujte v anketě na konci článku!

-----------------------------------------------------------------------------

DOTAZ: Vážení pánové, ráda bych se Vás obou zeptala, jak vidíte své šance - přikloní se podle Vás voliči radši k současnému senátorovi, nebo bývalému starostovi? Prosím neodpovídejte, že to se ukáže ve druhém kole, zajímal by mě Váš názor už dnes. Díky, nerozhodnutá volička Péťa

Tomáš Grulich: Myslím, že vyhraji. Vycházím z toho, že počet pravicových voličů byl větší než levicových.

František Adámek: Myslím, že vyhraju já. Toto přesvědčení vychází z toho, že jsem vyhrál v Praze 12, což je sídlo senátního obvodu číslo 17 a jsem přesvědčený, že moji voliči přijdou i do druhého kola.

DOTAZ: Dobrý den. Mám jen jeden krátký dotaz - mysleli jste si, že se právě vy dva setkáte u druhého kola senátních voleb? Pan Grulich byl asi jasný, ale čekal jsem, že místo pana Adámka bude Petr Šimůnek… A propos - ještě jedna otázka - voliči jakých stran vás budou nejspíše v druhém kole podporovat? Prosím konkrétně uvést strany. Díky, H. M.

František Adámek: Já se přiznám, že jsem předpokládal, že postoupím s panem Grulichem do 2. kola a co se týká, kdo mne bude volit, tak vycházím z toho a doufám, že mne budou volit ti voliči, kteří budou očekávat naplňování programu ČSSD v senátu, tzn. voliči levicoví a středoví.

Tomáš Grulich: Nemyslel jsem, že se dostaneme do druhého kola my dva. Čekal jsem mne a doktora Vondráčka. Vycházel jsem tak z předpokladů, že v Praze 12 vždy vyhrávala pravice. Doktor Vondráček mi vyjádřil svou podporu do 2.kola, stejně tak jako většina starostů z volebního obvodu.

DOTAZ: po volbách se některá média předhání ve strašení komunisty a pražští redaktoři zesměšňují jejich voliče. Ptám se tedy Vás, V ČEM JE HROZBA DNEŠNÍCH KOMUNISTŮ? Myslím tím REÁLNÁ hrozba, děkuji

Tomáš Grulich: Hrozba je skutečně reálná a nejen z komunistické strany, ale v nastolení určitého totalitního systému. Vycházím z názorů mnoha lidí, že politické strany jsou zbytečné a z hledání jakéhosi spravedlivějšího systému, který ovšem vede k totalitě. Současná situace mi připomíná období mezi roky 1945 až 1948 před sjednocením sociální demokracie a Komunistické strany Československa.

František Adámek: Já si myslím, že reálná hrozba neexistuje. Z několika důvodů: když pominu to, že žijeme v parlamentní demokracii, že je úplně jiná globální situace mezinárodněpolitická než v roce 1945 a 1948 tak pro mě je hlavní zárukou toho, že se nic podobného nemůže opakovat je EU. Jsem přesvědčen, že jsme natolik integrovaní do EU, že nic podobného není možné.

Senátní duel - online rozhovor s Františkem Adámkem a Tomášem Grulichem

DOTAZ: Dobrý den, čeho si vážíte na svém protikandidátovi?

František Adámek: Vážím si jeho vzdělanosti a vzhledem k tomu, že ho znám od roku 1998 i jeho kolegiálního přístupu.

Tomáš Grulich: Vážím si jeho silné zaujatosti pro politiku, která vychází ze skutečného zájmu o společnost.

DOTAZ: Co rikate na nedavne zmeny v MHD? Jak se dotkly dvanacte mestske casti ?

Tomáš Grulich: Změna v MHD je vedena snahou o zlepšení dopravní dostupnosti. V listopadu a v prosinci proběhne vyhodnocení změn a připomínek občanů. Doufám, že připomínky budou vyslyšeny a zapracovány do úprav změn v dopravě. Znám jednotlivé výtky občanů jak z Prahy 12, tak i z např. Radotína a Kunratic, nemohu však vyhodnotit jejich četnost a očekávám, že úpravy budou spravedlivé.

František Adámek: Já si myslím, že jediným motivem těchto necitlivých změn byla snaha o ušetření peněz v DPP na úkor občanů. Je pravdou, že Prahy 12 se tyto změny až natolik drasticky nedotkly jako jiných městských částí, nicméně došlo i u nás k několika lapsusům - např. Praha 12 nemá spojení s Budějovickým náměstím a je třeba si uvědomit, že vstup pro tělesně postižené je na Budějovické, na Kačerově ne. Dále došlo k prodloužení intervalů u linek např. 173, 150, které se velmi těžko nahrazují. Bohužel vedení hl.m.Prahy tyto změny neprojednalo v Zastupitelstvu hl.města Prahy a také s jednotlivými městskými částmi.

DOTAZ: Kolik stala vase kampan a kde jste na ni vzal?

František Adámek: Kolik bude stát ještě nevím, protože není u konce. Mám příspěvek od ČSSD, přispělo mi několik přátel a investoval jsem do toho i nějaké svoje peníze.

Tomáš Grulich: Já jsem také obdržel nějaké peníze od ODS a zhruba polovinu jsem zaplatit z vlastní kapsy. Zdroj mých peněz je z prodeje podílu na firmě, který jsem prodal v roce 2006. Kolik stála kampaň ještě nevím.

DOTAZ: Jak často jezdíte MHD?

František Adámek: MHD jezdím v případě, že mám nějaké jednání na delší dobu. Pokud se potřebuji přepravit na více míst v průběhu dne, použiji automobil.

Tomáš Grulich: Několikrát týdně.

DOTAZ: Co říkáte na Prahu 8? Držíte palce paní Filipiové, nebo komunistovi Dolejšovi? A co říkáte na jeho postup?

Tomáš Grulich: Z postupu pana Dolejše jsem velmi překvapen. Nejen z toho, že je z KSČM, ale že byl přistižen při pokusu o podplácení. Že podporuji paní architektku Filipiovou je tak samozřejmé, že to nedokážu ani jinak písemně vyjádřit.

František Adámek: Samozřejmě, že jsem "fandil" prof. Potůčkovi, který bohužel nepostoupil do 2. kola. Pokud bych si měl vybrat mezi paní architektkou Filipiovou, kterou osobně vůbec neznám a panem Dolejšem, kterého taky osobně vůbec neznám, vyberu si levicového kandidáta.

Senátní duel - online rozhovor s Františkem Adámkem a Tomášem Grulichem

DOTAZ: Dobrý den, zajímalo by mě, s jakými iluzemi jste šli do politiky a jestli je pořád ještě máte…?

František Adámek: Já jsem šel do politiky s tím, že budu usilovat o sociální spravedlivý stát. Neříkám, že jsem o všechny iluze přišel, nicméně pokud bych srovnal svůj stav tehdy a teď, musím říci, že jsem byl tehdy velmi naivní, což ovšem neznamená, že bych se svých prvotních ideálů vzdával.

Tomáš Grulich: Do komunální politiky jsem vstupoval v roce 1990 s hlavní motivací zbavit se komunistického totalitního režimu. Naivně jsem se tehdy domníval, že přechod k normální demokracii západního typu bude otázkou jedné generace. Dnes jsem přesvědčen, že to bude trvat generace tři, než se vytvoří střední třída, která je vždy oporou demokratických systémů. Na nás je, abychom vytvořili takové prostředí, aby se střední třída mohla rozvinout.

DOTAZ: Kdo může za nárust preferencí komunistů? Média a učitelé nás jimi straší a vyhrožují už 22let, přesto lidé nějak neposlouchají a volí "omezeně" komunisty. Proč?

Tomáš Grulich: Myslím si, že nárůst totalitních stran se objevuje v období krizí a my takovou krizi v současné době prožíváme. Přichází zdánlivě jednoduchá řešení opírající se o masovou nespokojenost. Podobná situace byla v Německu před rokem 1933. Demokracie je pomalá, komplikovaná, nepřináší rychlá řešení a veřejně odhaluje své nedostatky. Nárůst radikalizace je pak logicky doprovázen příklonem ke straně, která se opírá o totalitární ideje.

František Adámek: Neodvážil bych se srovnávat naši stávající situaci s obdobím Výmarské republiky. Myslím, že do tohoto období máme velmi daleko. Za nárůstem preferencí komunistů je zklamání z polistopadového vývoje a to nejenom v oblasti sociální, ale hlavně v oblasti společenského života (právo, soudy a korupce). Jinými slovy, polistopadové politické reprezentace nenaplnily očekávání občanů, kteří zvonili klíčemi. Proto se obracejí k těm, kteří zatím nenesli politickou odpovědnost.

DOTAZ: Dobrý den; zaujalo mě heslo Ne zbytečné nezaměstnanosti. Vy si v případě zvolení senátorem zachováte svoji profesi, nebo se senátorské práci hodláte věnovat na plný úvazek? Martina

František Adámek: Hodlám se jí věnovat na plný úvazek.

DOTAZ: Proč si myslíte, že by vás protikandidát NEMĚL postoupit? Tedy co dodnes udělal špatně?

Tomáš Grulich: Domnívám se, že neúspěšný starosta by neměl reprezentovat svůj obvod v Senátu.

František Adámek: Starosta, který byl odvolán zradou svých koaličních partnerů, dle mého názoru není neúspěšný. Já si myslím, že pan senátor Grulich toho pro městskou část a pro její občany moc neudělal.

DOTAZ: Senátor dělá „velkou politiku". Může nějak konkrétně přispět i ke zlepšení života lidí na Praze 12?

František Adámek: Myslím si, že ano. Sice zprostředkovaně, nicméně určitě. Senátor by měl být jak já říkám takovým malým "ombudsmanem" svého senátního obvodu. Být pomocníkem, poradcem, "otevírat dveře", prostě být nápomocen svým občanům. Koneckonců mám v úmyslu v případě zvolení otevřít pro občany bezplatnou občanskou poradnu, kterou budu financovat ze svého platu.

Tomáš Grulich: Postavení senátora skutečně nedovoluje zasahovat příliš do komunální politiky. Volič by se měl orientovat podle názorů politika, které dají předpokládat jak bude v určitých situacích hlasovat. Pro region lze pozitivně lobbovat.