Mezi nemocnými je v hlavním městě nakaženo 37 dospělých. Číslo však může být reálně mnohem vyšší, protože infekci mohou zaměňovat za nachlazení a nepřikládat jí takový význam jako u dětí. Z dětských pacientů, kteří prodělávají infekční onemocnění, jsou nejvíce zastoupeny dvouleté děti. Největší nebezpečí představují spalničky pro nejmenší děti, u nich je největší riziko závažných neurologických komplikací.

Očkování má ochránit populaci

Na vzniklé situaci může mít podíl také klesající proočkovanost populace. To potvrzují i snižující se čísla, která se pohybují kolem 90 procent, za ideální stav přitom lékaři považují 95 procent.

Spalničky v Praze.Zdroj: Deník

Neočkovaní představují i nejvíce zastoupenou skupinu mezi dospělými, v podstatně menší míře jsou pak zastoupeni i lidé naočkovaní pouze jednou dávkou očkovací látky. „Proočkovanost populace, která neumožní šíření nemoci, tak má chránit zejména nejmenší děti,“ vysvětluje Hana Cabrnochová, místopředsedkyně vakcinologické společnosti.

Nemocnice Motol.
Žena z Mladé Boleslavi odkázala nemocnici v Motole přes milion korun

I to byl podle ní jeden z důvodů, proč se povinné očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám posunulo v očkovacím kalendáři mezi 13. a 18. měsíc. Část rodičů ale očkování odmítá do doby, než má potomek nastoupit do školky, kde je vyžadováno jako podmínka pro přijetí.

Nákaza přichází z Ukrajiny 

Celkem patnáct nemocných osob pochází z Ukrajiny, což podle Cabrnochové komplikuje přístup k jejich zdravotní dokumentaci, lékaři se často mohou spolehnout pouze na to, na co si sami pacienti nebo jejich rodiče vzpomenou.

Ilustrační foto
Motolská nemocnice uzavřela urgentní příjem kvůli spalničkám

Kvůli zvýšenému počtu nakažených spalničkami již začala zdravotnická zařízení testovat své zaměstnance na protilátky a případně přeočkovávat. V Motole dočasně uzavřeli celé jedno oddělení.

„Ve Fakultní nemocnici Motol se nám bohužel vyskytl případ u jednoho ze zaměstnanců v rámci urgentního příjmu, což nám poměrně komplikuje situaci,“ uvedl k situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Tato opatření mají zabránit opakování situace z roku 2014, kdy se nákaza spalničkami šířila v Ústeckém kraji nejvíce právě mezi zdravotníky.

Národní ústav pro vzdělávání.
Ředitelem Národního ústavu pro vzdělávání bude Lubomír Martinec