Na stříbrnou neděli 16. prosince se chystá na piazzetě Národního divadla Dyzájn Márket, který by měl podle jeho organizátorky Terezie Tunkové nabídnout nejen řadu jedinečných, vtipných a příhodných vánočních dárků, ale také pobavit hudbou nebo nejzajímavějšími artikly.

Papírový svícen i létající motýli

„Osobně se těším na papírový svícínek, který se prodává v krabici rozložený. Nový majitel si ho poskládá podle návodu a v momentě, kdy zapálí svíčku, krásně vynikne 3D efekt s motivem Prahy," říká Terezie.

K dalším nápaditým věcem, které kreativní trhovci vystaví na stáncích, patří například veselé punčochy s barevným potiskem nebo čelenky s motýly, kteří díky neviditelným stonkům zdánlivě létají kolem vaší hlavy. „Budeme prodávat všechno možné. Od drobných náušnic a doplňků typu kabelek, přes sukně, pánská trička a jiné kusy oblečení, až po domácí dekorace, jako jsou svícny a lampy," láká organizátorka.

Poslechnete si i jazz

Součástí designérského trhu bude také koncert jazzového sextetu Skety, složený ze špičkových jazzových zpěváků a série vánočních koled v podání dětského pěveckého sboru Chorus Angelus z Dobřichovic. Příchozí se v průběhu dne, který startuje v 10 hodin a končí večer o sedmé, budou moci zahřát u stánku s polévkami a posilnit netradičním občerstvením. Například balkánskou kuchyní. Teplé nápoje budou podávat zástupci kavárny Jericho, v níž Dyzájn Márket začínal. „První prodejní akci jsme dělali před třemi lety. Bylo to chudé, měli jsme tehdy pouhých 13 prodejců," vzpomíná Terezie, která chce kavárně zůstat věrná, přestože velikost trhu od té doby sedminásobně vzrostla.

Dyzájn Márket 2012Hlavní organizátorka Dyzájn Márketu Terezie Tunková řekla Deníku:

Chci nakupovat doma!

Před čtyřmi lety začala s výrobou origami šperků. Ze zábavy a dárečků pro kamarádky se stala dobře výdělečná profese. Dodnes vyrábí barevné náušnice v podobě drobných japonských skládaček z papíru a prodává je na trzích, které organizuje i pro své kolegy. Co ji přivedlo k myšlence uspořádání Dyzájn Márketu? Terezie Tunková odpověděla Deníku na pár otázek.

Na české scéně existuje více trhů s designem. Třeba Designsupermarket nebo Designblok. Proč jste se tady rozhodla založit další?

Projekty, které jste jmenovala, jsou svým charakterem vyhrazeny pro profesionály na velmi vysoké úrovni. Hledala jsem alternativu, kde by mohli prodávat své výrobky lidé, kteří vyrábějí také velmi kvalitní věci, ale v nižších cenových kategoriích. Ceny se na Dyzájn Márketu nepohybují v řádu tisícovek. Seženete zde šperky třeba za dvě stě korun.

Na náš rozhovor jste přišla velmi originálně oblečená (Terezie má na sobě rudé náušnice ve tvaru vějířku a krátké tmavé šaty s fiží, které zdobí motiv krejčovkého metru). Sama tedy nakupujete u návrhářů?

Módu pořizuji u pěti svých nejoblíbenějších návrhářů. Jsem docela konzervativní. Málokdy risknu nákup u někoho, koho neznám. Přátelům, kteří navrhují oblečení, často radím, aby vyráběli větší velikosti. Mrzí mě, že většina z nich nabízí velikost 38, maximálně 40.

Sledujete lidi na ulici? Jaké jsou největší módní prohřešky Pražanů?

U pánů to jsou určitě ponožky v sandálech. I to se dá ovšem pojmout vtipně. Jeden návrhář třeba udělal ponožky s potiskem pásků od sandálů. Myslím ale, že se dnes už Češi umějí oblékat. Potkávám kolem sebe hodně zajímavě oblečených lidí. Nejen mezi svými kolegy, třeba i v tramvaji.

Zajedete si občas pro nějaký ten kousek do zahraničí? V čem se liší od světového trhu místní poměry?

Jsem věrná výrobcům, u kterých běžně nakupuji. Chci proto nakupovat doma. Mám pocit, že zahraniční design se od našeho příliš neliší, snad jenom v cenách. Třeba v Paříži mnohem vyšší. Pokud mám srovnávat, tak mám pocit, že naši tvůrci jsou nápaditější.