Ve středu se chovatelé z Prahy za už dvouměsíčním Tanem vypravili.

„Skvěle prospívá, už dokáže spát celých osm hodin v kuse a každé ráno ho ošetřovatelky nosí do pavilonu, kde se přes mříže seznamuje s ostatními gorilami. Ty se k němu chovají, včetně dominantního samce, velmi přátelsky a chodí ho dokonce i přes mříže olizovat,“ vyhodnotil, jak Tano prospívá, na webu zoologické zahrady kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Tana navštívil také anesteziolog Miroslav Hmirák z motolské nemocnice, který o něj pečoval k prvních dnech po narození. Z mláděte, kterému šlo v prvních hodinách po narození o život, se podle něj stalo statné zvířátko. „Je čilý, zdravý, veselý a opravdu velmi hravý. Myslím, že má skutečně nadstandardní péči a je to na něm vidět,“ uvedl.

Tano se narodil před dvěma měsíci, samice Bikira ho však nepřijala. Po několika dnech, které mládě strávilo v inkubátoru kvůli problémů s termoregulací, se ho vedení pražské zoo rozhodlo svěřit do péče stuttgartských chovatelů, kteří mají zkušenosti s odchovem odložených gorilích mláďat. Tano je už 59. svěřencem jejich speciální stanice. V letech 1995 až 1998 ve Stuttgartu vyrůstala i jeho máma Bikira.

Začátkem prosince mládě chovatelé poprvé ve Stuttgartu ukázali návštěvníkům, o něco později mu umožnili podívat se přes sklo na velké gorily a později i přes mříže. Dalším krokem bude sbližování se staršími samicemi, z nichž jedna by se měla stát Tanovou náhradní zvířecí mámou.