Podle starosty městské části Jana Čižinského místo osmipatrové budovy, která měla sloužit pro sociální bydlení, vznikne mateřská školka.

„Současné vedení městské části rozhodně nemá v úmyslu v projektu polyfunkčního domu pokračovat," uvedl starosta. Náklady by podle něj přesahovaly finanční možnosti radnice. „O projektu navíc neměla veřejnost dost informací, a nemohla se tak k němu vyjádřit. Tak jsme alespoň pomocí letáků, které jsme nechali roznést po domech v okolí, občanům sdělili své stanovisko," tvrdí Čižinský.

Montovanou dvoupodlažní stavbu, která na místě nyní stojí, chce městská část upravit pro potřeby předškolního vzdělávání. „Praha 7 se potýká s nedostatkem míst ve školkách a dané prostory mají vhodné dispozice k adaptaci na novou mateřskou školu," doplnil Čižinský s tím, že dané prostory rozhodně mají vhodné dispozice na stavbu nové mateřské školy.

Rekonstrukce nepomohla

Na nedostatek míst v mateřinkách v Praze 7 v minulosti upozorňovala i Strana zelených. A to, že bývalá koalice nepodnikala nic pro zlepšení situace.

„Mateřská školka v Kostelní ulici prošla náročnou rekonstrukcí v hodnotě přibližně 45 milionů korun. Ačkoliv se jedná o značnou investici, nevyřešila situaci pro všechny děti a zejména rodiče, kteří chtějí do práce" uvedla zastupitelka Strany zelených Silvie Kratochvílová.

Podle Zelených mělo bývalé vedení radnice investovat do stavby montovaných dřevostaveb. Ty by pomohly pomoct desítkám rodičů, kteří své děti jen s největšími obtížemi umísťují i do předškolních zařízení. Mnoho z nich se musí obracet na školky mimo sedmičku. Cena jediné dřevostavby se přitom pohybuje okolo deseti milionů korun, uvádí Strana zelených.

Častým argumentem proti rozšiřování sítě veřejných mateřských škol z obecného pohledu je, že demografický vývoj se mění a silné ročníky budou končit. Ten se ale už používá nějaké tři, čtyři roky a vývoj se zásadně nemění. Dnes je v jedné třídě v mateřských školách běžně dvacet osm dětí.

Předškolní vzdělávání jako okrajová záležitost

„Rodinná politika by se měla zabývat mateřskými školami a to nejen jejich počtem a regionální dostupností. To je v současném systému téměř nemožné a bohužel je řada veřejných mateřských škol rigidních ve vztahu k jakékoli změně a přijetí moderních pedagogických přístupů. A není se jim co divit, bojují hlavně s tím, aby zvládly přetlak dětí na jednu třídu a jednu učitelku," míní socioložka Eva Řehková s tím, že rodiče malých dětí nezajímá, v čí kompetenci školky jsou, důležitý je pro ně výsledek.

Záměr radnice Prahy 7 socioložka Řehková proto rozhodně vítá. „Bohužel předškolní vzdělávání považuje celá řada politiků a političek za okrajovou a drahou věc. Za něco, co si mají vyřešit především rodiče, kteří se dobrovolně rozhodli, že budou mít děti. Je to přeci jejich soukromá věc. Ale není. Děti mají jednak hodnotu samy o sobě a pokud žijeme v civilizované společnosti, neměli bychom rodičovství klást překážky," doplnila Řehková.

Ordinace, knihovna, školka?

Přípravu projektu polyfunkčního domu Václav na Ortenově náměstí vedle Základní školy T. G. Masaryka zahájilo v minulých letech předchozí vedení radnice. V říjnu tohoto roku byla na tamní stavební úřad podána žádost o vydání územního rozhodnutí. Rada městské části ještě v samém začátku loňského prosince usilovala o ukončení projektu.

V současné době se na místě nachází prefabrikovaná montovaná dvoupodlažní stavba se stávajícím využitím jako ordinace lékařů. Zároveň zde do června loňského roku fungovala pobočka Městské knihovny v Praze, která byla přestěhována do ul. Tusarova 35. Tyto uvolněné prostory by městská část chtěla využít k adaptaci pro účely předškolního vzdělávání.

Projekt polyfunkčního domu „Václav" se zmíněnými náklady podle radnice zcela přesahuje možnosti Prahy 7. Záměrem nového vedení radnice je využít pro sociální účely v opodstatněných případech stávající bytový fond ve správě městské části.